Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandskydd för äldre räddar liv

/

För att minska risken för dödsbränder kan bostadsbolag och kommuner vidta åtgärder av både pedagogisk och teknisk karaktär.

Annons

Kerstin, 83 år, vaknar under natten. Hon går in i vardagsrummet och tänder en golvlampa. Kerstin ramlar och drar i fallet med sig lampan. Lampan ger kraftig värme. Det påverkar i sin tur brännbart material på golvet. Det utvecklas rök och brandvarnaren börjar tjuta. Kerstin kan inte ta sig upp på egen hand och misslyckas med att larma hemtjänsten, grannar och släktingar.

Klockan är nu fem på morgonen och boende i huset hör brandvarnaren men reagerar inte på ljudet. Branden i lägenheten utvecklas långsamt. När grannarna är på väg till jobbet strax efter klockan sex känner de röklukt i trapphuset och uppfattar att det är en brandvarnare som låter. De ringer 112 och försöker sedan ta sig in i lägenheten för att hjälpa Kerstin. Det lyckas inte. De ser genom fönstret att det brinner i vardagsrummet. När räddningstjänsten kommer fram bryter de upp dörren och går in med rökdykare.

Kerstin hittas nedanför fönstret. Hon är svårt brännskadad men lever. Hon förs med ambulans till sjukhus men avlider några timmar senare av sina skador.

(Utdrag ur rapport från MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

Fyra till fem personer i snitt omkommer varje år i Västernorrlands län i bränder. Majoriteten av dem är äldre, precis som Kerstin. Det är alldeles för höga siffror. Vi vet att människoliv kan räddas om det finns ett förstärkt brandskydd hos äldre personer.

De senaste tio åren har antalet personer i äldreboenden minskat med cirka 15 procent. Under samma period har antalet personer med hemtjänst ökat med 25-30 procent. Fler bor kvar hemma utan möjlighet till snabb hjälp om det börjar brinna.

För att minska risken för dödsbränder kan bostadsbolag och kommuner vidta åtgärder av både pedagogisk och teknisk karaktär:

* Utbildning av hemtjänstpersonal i förebyggande brandskydd

* Spisvakt, brandfilt, handbrandsläckare, boendesprinkler

* Brandvarnare (kan kopplas ihop med trygghetslarm)

* Bara i Västernorrland har cirka 5 000 personer installerat trygghetslarm. De är i mycket stort behov av akut hjälp om det brinner i bostaden. Låt det inte ske en dödsolycka. Förebygg i stället!

Brandskyddsföreningen Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons