Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig klagan

Annons

"Det är förfärligt" säger landstingspolitikern Ingeborg Wiksten (FP) i TÅ/ÖA den 17/1 om landstingets skenande kostnader för stafettläkare.

Vad trodde hon egentligen? Om jag inte minns fel så var det folkpartister som en gång propagerade för husläkare och fler val i vården. Primärvården skulle förändras i början av 90-talet. Valfriheten började göra sitt intrång och en viss form av konkurrens smög sig in i primärvården, där jag då arbetade på en vårdcentral. Plötsligt skulle folk lista sig och börja välja doktor. Och på den vägen är det… Valfrihetsreformer, senare friare etableringsreformer, LOV och annat har medfört att marknadskrafterna gjorts sitt intåg i framför allt primärvården. Men snart kommer samma sak att hända med sjukhusen. Rätt till skattefinansierad etablering à la LOV kommer att medföra en ökad rörlighet inte bara bland sjukvårdens kunder utan också bland producenterna som anar bättre förtjänstmöjligheter på andra kliniker och vårdcentraler än den där du för tillfället befinner dig.

Vad det inte det som moderater och folkpartister ville ha? En ökad konkurrens, fri etablering? Det område som hunnit längst på privatiseringsvägen är primärvården, och där är också bristen på fasta läkare som störst. Begrepp som kontinuitet, patienten i fokus är kvalitetsvärden som i verkligheten minskar i betydelse. Nu gäller i allt högre grad andra saker som exempelvis optimering av de egna möjligheterna till förtjänst. Verkar gräset lite grönare på andra sidan, då drar man dit. Då man dessutom slipper påfund som lean production, olika typer av register, utmattande konferenser med försäkringskassan, New Public Management och annat administrativt påfund, ja då ökar suget efter drägligare arbetsförhållanden, och större förtjänster. Stafettläkeriet firar triumfer där marknadskrafterna får råda. Primärvården kommersialiseras, och snart är det sjukhusens tur.

Ingeborg Wiksten och Jacomina Beertema! Det var ju så här ni ville ha det? Ökad konkurrens, friare etableringar. Varför är ni förvånade och oroliga?

Sanningen är väl den att solidaritet och omsorg inte passar särskilt bra ihop med vinsttänkande och girighet. Det är nog dags att byta politik och politiker och påbörja en annan väg!

Thomas Lundberg

Barnläkare (ej stafett), och distriktsordförande för Vänsterpartiet i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons