Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevara tingshusets kulturarv

Annons
Bevara tingshusets kulturarv

Tolkning av innebörden av punkt 3 i bilagan till regeringens beslut 1992-12-03 att byggnadsminnesförklara Sollefteå tingshus:

Vid ett seminarium i Sollefteå den 9 februari om Kulturarvet i Ådalen fick undertecknad, som ordförande för sektionen "kulturminnesvård" i Ångermanlands Hembygdsförbund i uppdrag att försöka bevara det kulturarv som manifesterats i Sollefteå tingshus. För att lösa den uppgiften måste jag i denna situation vända mig till statsrådet för kulturdepartementet.

Enligt uppgift i Tidningen Ångermanland skall en del inventarier "spridas ut till domstolsverkets övriga lokaler. Högsta Domstolen ska få sessionssalens pampiga stolar och bord..."

I bilaga till byggnadsminnesförklaringens punkt 3 står "i huvudbyggnadens inre får ingrepp inte göras i stomme, planlösning eller äldre fast inredning".

Det är nu i den aktuella situationen nödvändigt att rätt tyda ordens innebörd - "äldre fast inredning".

Sessionssalens och tingssalens pampiga stolar och bord är inte fästade i golv, men de bör ändå betraktas som kulturarv tillhörande tingshuset. De hör samman med husets tillblivelse, ritade som de är av husets arkitekt Folke Zettervall. Detta gäller även andra delar av husets inredning.

Vad har Högsta Domstolen att göra med kulturarvet Sollefteå tingshus och dess nu snart 100-åriga historia i Sollefteå!

I Sveriges nu framgångsrika miljö- och kulturarbete är grunden för bygders framtid att bygga framtidstro med boende och företag på bygdens kulturarv. Kulturarvet skall ligga nära människorna!

Med hänvisning till mitt uppdrag lär jag hos kulturdepartementet anhålla.

1. att kulturdepartementet ger punkt 3 i bilagan till kulturminnesförklaringen av Sollefteå tingshus den tolkningen att "äldre fast inredning" även innefattar den lösa inredning som kom till vid byggnadens tillblivelse.

2. att denna tolkning sker snarast eftersom de traditionsrika föremålen nu är under spridning.

Sigfrid Fahlén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons