Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikelse över politikernas agerande kring vindkraften: Vi anade inte att det var så illa

/
  • Vindkraftpark med flera vindkraftverk på Granberget söder om Umeå.

Annons

Den 27 juni godkände Kramfors kommunfullmäktige utbyggnaden av vindkraft på Finnmarken. Med all sannolikhet innebär det nu att bygget blir av.

Beslutet är beklagligt, inte minst för oss alla som bor nära. Vi kommer att drabbas hårt.

Viktigt för hela Kramfors är våra erfarenheter av att i snart fyra år arbetat mot en utbyggnad på Finnmarken.

Vi har fått en fascinerande, men också skrämmande inblick i hur illa kommunal politik kan hanteras. Bristerna har varit många, här lyfter vi fram ett par av dem.

Stora beslut får bara inte fattas på så bristfälliga grunder. Kommunen kommer att få leva med konsekvenserna av vindkraften under många decennier framöver.

Utbyggnaden riskerar att blockera annan utveckling, till exempel turismen – kanske den enda riktigt stora jobbskaparen i våra trakter.

■■ För fler insändare, klicka här.

När vi pekat på nödvändigheten att objektivt värdera plus och minus av en utbyggnad har det nästan uteslutande bemötts med tystnad.

När sedan vindkraftsbranschen lägger fram vad som närmast är glädjekalkyler, så sväljer både ledamöter och partier detta med hull och hår. Man talar om miljardinvesteringar till Kramfors, när vi vet att knappt ett uns av detta hamnar i kommunen. Man lyssnar bara till det som stärker den egna uppfattningen eller det egna partiet. Allt detta är farligt för Kramfors.

En vital demokrati präglas av öppenhet, lyhördhet och reflektion. Där argumenten får ventileras, där fakta och inte politiska dogmer spelar huvudrollen, en öppen diskussion tillsammans med medborgarna som leder fram till de bra besluten.

Detta har helt saknats i vindkraftsfrågan.

Diskussion, ränksmideri och beslut bakom stängda dörrar har istället gällt.

Många förtroendevalda vill inte heller förstå att man är kommunala politiker och därför ska kämpa lokalt, för sin egen kommuns bästa.

Påtryckningar från olika håll och ledamöternas högst personliga åsikter och agendor har präglat diskussionen och besluten. Allt detta är farligt för vår demokrati.

Ett viktigt skäl till vårt motstånd har varit att få politikerna att ta ett aktivt ansvar. Så att alla vet att de hela tiden varit informerade och var ansvaret ligger när väl alla problem och besvikelser i vindkraftens spår dyker upp framöver.

Finnmarkens bygdeförening och Initiativet Värna Finnmarken

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons