Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet drabbar Sollefteå- och Kramforsbor

Annons

Den 11 november kom landstingets representanter till Hullsta Gård, inbjudna av Sollefteå kommun för att informera om beslutet att flytta bröstcancerkirurgin från Sollefteå sjukhus till Sundsvalls sjukhus och tjocktarmscancern till Örnsköldsviks sjukhus. Sjukvårdslandstingsråd Jacomina Beertema (M), landstingsdirektör Anders L Johansson, förvaltningschef Inger Bergström och hälso- och sjukvårdsdirektör Margareta Rödén försökte förgäves att få gehör för ett beslut som drabbar boende i Sollefteå och Kramfors upptagningsområden.

Många ville se en omprövning av beslutet, en av anledningarna var den enkla konsekvensanalys som i efterhand presenterats av landstinget utgörande två A4-sidor, efter fattat beslut, detta är ett tungt vägande skäl till att beslutet omprövas. I TÅ 11/11 kunde vi läsa ett öppet brev "Avgörandets tid för Sollefteå akutsjukhus" där fakta presenterats och hur beslutets påverkar Sollefteå sjukhus. Det har författats som en protest av läkare, kirurger, ortopeder, barnläkare, narkosläkare, röntgenläkare, gynekologer samt läkare under utbildning vid Sollefteå sjukhus, totalt 42 underskrifter. Detta tyder helt klart på att medarbetarperspektivet har förbigåtts.

Det måste vara brist på kommunikation mellan utredarna till beslutet och verksam personal inom sjukvården, med deras gedigna utbildning och arbetslivserfarenhet. Det är även en allmän uppfattning att dessa yrkesverksamma personer inom sjukvården, tydligen inte blivit delaktiga, trots att de är mest kompetenta att bedöma förutsättningen för Sollefteå sjukhus.

Även informationen till allmänheten borde ha varit bättre under utredningstiden. Misstag kan vem som helst göra, och upplevs naturligt som pinsamt, men ett så viktigt beslut som så negativt kommer att beröra många människor måste absolut omprövas. Jag vill ge en eloge till Bengt Sörlin (M) som stod upp under måndagskvällens möte och ifrågasatte det beslut som han själv varit med om att rösta fram och föreslog omprövning av beslutet på grund av dåligt presenterat underlag.

Dessutom uppstår frågan om Sundsvalls sjukhus, denna koloss på lerfötter som under lång tid visat sig vara överdimensionerad och i trängande behov av mer verksamhet är en starkt bidragande orsak till förslaget om cancerkirurgins centralisering till Sundsvall. Sollefteå sjukhus är det sjukhus som lyckats bäst med canceroperationerna, och skall i fortsättningen oinskränkt få fortsätta med pågående verksamhet.

Lennart Norström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons