Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bensinpriset hotar turismen

/

Annons

Bensinpriset måste höjas till 42 kronor! Vill därför lämna dig några kommentarer.

1. Jag är ofta i Bayern. Det tyska bensinpriset är ungefär som i Sverige. När jag är där nere åker jag tillsammans med mina vänner – liksom i stort sett alla bayrare – ner till Österrike för att tanka och fylla reservdunkar. Prisskillnaden är cirka två kronor litern! Här ser man tydligt hur mycket bensinpriset betyder för sydtyskarna liksom för oss turister.

2. Sveriges största näring är turism (besöksnäringen som en del kallar samma sak). Jag har sedan 1983 varit med och gjort undersökningar om turismen. Enligt Visit Sweden (tidigare Sveriges turistråd) åker tyskarna i flertal mest till Skåne och Småland. Ganska naturligt, eller hur? Dock har jag varit med om att stoppa trafiken på nuvarande E45 redan i mitten av 80-talet och kunde konstatera att flertalet tyskar (schweizare, österrikare, italienare) som bilade norrut till Lappland, Lofoten och Nordkapp huvudsakligen kom från södra Tyskland. Vi brukar säga att bergfolk åker till bergfolk, vilket även dessa undersökningar visar. Visit Sweden redovisade vid seminarium 2011 att av de tyskar som tidigare varit i Sverige ville hela 90 procent nästa gång åka till Lappland. Motsvarande för holländare var 91 procent = fler än de som vill till Stockholm. 

Det höga bensinpriset vi har i Sverige i dag begränsar antalet turister till norra Sverige. Turisttrafiken med bil och buss är den största turistbasen för glesbygden och dess servicenäring. Dessutom arbetskraftsskapande. Motsvarande svårigheter sker i dag genom den vansinniga utbyggnaden av vindkraftparker, som gör att den gruppbaserade turisttrafiken lägger över sina rutter till Norge och Finland. I Finland är motståndet mot byggande av nya kärnkraftverk stort, men samtidigt förstör sådan verksamhet inte turisttrafiken på samma sätt som byggande av vindkraften!

I Sverige har vi Naturskyddsföreningen som mer ser till vad som händer internationellt. Vad som nu händer med katastrofala följder för Sverige verkar man inte ha förstått nere i Stockholm.

Inget fel på vindkraft, men den utbyggnad som sker och skett i Norrland, är omdömeslös. Redan i slutet av 90-talet visade sig ett av problemen med vindkraftverken genom iskast i Härnösand, som gjorde att slalombacken ej fick användas. Det kunde bli skador på pistmaskinen. Men, hur är det med Naturskyddsföreningen? Skall de inte värna vår natur?

3. Vattenfall tvingar folk i Tyskland att flytta från sina hem för deras planerade brunkolsbrytning. Hörde nyligen på radion om folk som inte tänker bo kvar i sina hem som resultat av vindkraftparksutbyggnaden! Samma som när Vattenfall en gång var med och förstörde till exempel Ångermanälvens dalgång.

Nej, nu måste svenskarna vakna – skall vi låta vårt land förstöras av okunniga politiker från alla partier? Eller som min frus småländska mamma sa: Norrlänningarna är alldeles för snälla. Först låter de förstöra dalgångarna, nu tar de höjderna.

Samtidigt vill fler flytta från Stockholm för att få en bättre boendemiljö – men genom alla dessa många idiotiska beslut från våra duktiga politiker går det käpprätt åt skogen (om det finns någon skog kvar).

Berndt Lundqvist

Rättelse från redaktionen: Tidigare stod det att Mikael Karlsson, förutom att vara avgående ordförande för Naturskyddsföreningen, även var medlem i Miljöpartiet. Detta är felaktigt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons