Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behandla alla lika eller behandla olika olika?

Annons
Behandla alla lika eller behandla olika olika?

På morgonen den 9 november sändes en radiodebatt mellan bland andra Metallarbetarförbundets ordförande Göran Johnsson och en företrädare för Sveriges Verkstadsindustrier. I debatten deltog dessutom platschefen på Ericsson i Kumla och fackliga företrädare från företaget.

I debatten försvarade företrädarna för arbetsgivarsidan att handikappade anställda, anställda ensamstående småbarnsföräldrar, etc, måste välja mellan att börja arbeta treskift eller att sluta sin anställning vid företaget. "Alla måste behandlas lika" var ett återkommande argument från arbetsgivarsidan. Arbetstagarföreträdarna förespråkade flexibilitet i förhållande till olika arbetstagares förutsättningar.

Utan att gå in på det enskilda fallet, som jag inte känner i någon större detalj, vill jag bestämt hävda att "behandla alla lika" kan vara en samtidigt både grym och oekonomisk princip. Tillämpat inom skolan skulle den innebära att alla elever undervisas i samma takt oberoende av förutsättningar. Tillämpad inom arbetslivet innebär den att människor som av medicinska eller sociala skäl inte kan arbeta på vissa tider - men ändå göra värdefulla, produktiva insatser på andra tider - inte ges tillfälle att försörja sig själva med produktivt arbete.

I ett samtidigt humant och effektivt samhälle måste man vara beredd att behandla olika människor på olika sätt. Långfotade människor skall inte behöva hugga häl och klippa tå för att fötterna skall få plats i Askungens skor.

Bertil Lindström (m)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons