Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre lokal finns inte

Annons
Bättre lokal finns inte

Svar till "mångårig iakttagare" den 12 oktober:

Bäste insändarskribent. Ytterlännäs kyrkokörs styrelse vill tacka dig för din insändare. Den tyder på engagemang från din sida och detta är precis som du skriver; vad som saknas i den kyrkliga verksamheten.

Vi får också tacka för din starka tro på att Ytterlännäs kyrkokörs medverkan vid fler gudstjänster bidrar till fler besökare. Det vore glädjande om så vore fallet men vi i kören kanske inte har lika stor tilltro till detta.

Du nämner att när nya körmedlemmar, framför allt av lite yngre årgång, rekryterades så "tillade vår kantor att det inte var så att kören måste vara i kyrkan varje söndag". Detta var naturligtvis sagt av den anledningen att ingen skulle bli avskräckt av att skaffa sig ett fritidsintresse som tar för mycket av den dyrbara fritiden.

I den tillvaro vi lever måste nog de flesta av oss göra tidsprioriteringar - även gällande fritiden. Detta gäller inte minst för de yngre årgångarna, där fritidsintressen ska samsas med bland annat läxor och andra "måsten". Gällande kantorns placering på orgelläktaren i samband med gudstjänsterna så är den enkla orsaken till detta att psalmsång lämpar sig bäst till orgelmusik. Konservativt, javisst och vi kan naturligtvis ha olika åsikter kring detta. Faktum kvarstår emellertid - det låter "tunt" med psalmer framförda på piano, vilket säkert noterats i samband med de gudstjänster när kantorn trots detta använder pianot. I övrigt är piano ett underbart instrument. Den kororgel som finns i Ytterlännäs saknar ljudmässigt den kapacitet som uppmuntrar till sång och är därför föga inspirerande att traktera.

Du skriver vidare att "det övas stort för enstaka framträdanden där exempelvis kända sångsolister medverkar. Storvulet och pampigt ska det vara".

Om du i detta fall syftar på våra konserter så vill vi bara berätta för dig att i kantorns arbetsbeskrivning finns angivet att minst en gång per år skall en konsert ges tillsammans med kören. För kören känns dessa konserter oftast extra stimulerande, vilket inte torde vara en nackdel.

Du skriver vidare att det "verkar som kören använder kyrkan mest för att det är en bra konsertlokal och dessutom billig".

Javisst! Var finns det en bättre lokal att sjunga och spela i?

Stor, vacker, ljus, rymlig - så ser vår Ytterlännäs kyrka ut och här känner vi oss hemma. Det är väl bra och det finns väl inget fel i det? Vi har ju valt att vara medlemmar i Ytterlännäs kyrkokör.

För övrigt vill vi be dig, mångårige iakttagare, att i stället för att framföra dina åsikter anonymt i tidningen komma direkt till kören och styrelsen med dina synpunkter och frågor. Det lämpar sig bättre än på insändarsidor, tycker styrelsen för Ytterlännäs kyrkokör

Anne-Lie Eriksson

Ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons