Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfamiljerna har drabbats hårt

Annons
Barnfamiljerna har drabbats hårt

Svar till mormor/farmor F M Tidningen Ångermanland 14 november:

Sverige är ett av världens mest barnvänliga länder. Regeringen eftersträvar ett tydligt barnperspektiv inom alla politikområden och arbetar för att underlätta, både ekonomiskt och tidsmässigt, för barnfamiljer.

Det är mycket tråkigt att höra att Dina barnbarn mår dåligt på grund av långa dagar på dagis. Regeringen är medveten om att barnfamiljerna är den grupp som drabbats hårdast ekonomiskt under kris-åren och har därför vidtagit åtgärder för att förbättra såväl hushållsekonomin som möjligheten för föräldrarna att kunna variera sin arbetstid. Som exempel kan nämnas att barnbidraget höjts i flera omgångar, maxtaxa i förskola och barnomsorg håller på att införas i de flesta kommuner och föräldraförsäkringen kommer från år 2002 att utökas med en mamma- eller pappamånad.

Dessutom kommer det finnas möjlighet att ta ut föräldraförsäkringen med en åttondel, det vill säga med en timma per dag. Denna flexibilitet i föräldraförsäkringen hoppas regeringen ska kunna underlätta för föräldrarna att utveckla en bra och nära kontakt med sina barn.

I sammanhanget är det är dock viktigt att inte glömma bort dagisvistelsens fördelar, att barnen får leka med sina kompisar, träffa andra barn och vuxna samt lära sig att fungera i en grupp.

Att barnen blir stressade till följd av sina långa dagar på dagis kan till viss del förklaras av föräldrarnas arbetstider men det är minst lika viktigt att ta hänsyn till andra samverkande faktorer som exempelvis dagismiljö, dagisschema och i vilken utsträckning föräldrarna är delaktiga i sina barns tillvaro.

Ingela Thalén

Barnminister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons