Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen eller pengarna?

Annons
Barnen eller pengarna?

Mer tid för barnen eller mer pengar i plånboken..?

Frågan ställs utifrån resonemanget som pågår angående den så kallade maxtaxan. Vad vi nu undrar är vad denna reform kommer att leda till i förlängningen..?

Svaret har vi i och för sig redan fått från kommuner som redan infört detta. I Göteborg kan man nu konstatera att följderna blivit längre vistelsetider för barnen i förskolan. Detta i tider när larmrapporterna avlöser varandra angående våra barns hälsa.

Man kan konstatera att stress och stressrelaterade sjukdomar inte längre bara är ett vuxenproblem och att barnpsykiatrin aldrig tidigare haft sånt tryck som nu. Varför, måste man då fråga sig, vad är det som har förändrats och lett fram till detta? Säkert finns många olika anledningar...

Förskolan är viktig för barnen, barn behöver andra barn för att utvecklas och erbjuds en stimulerande verksamhet där. Tanken att göra förskolan "allmän" är nog god, men frågan om utformning och omfattning måste ses över noga.

I Aftonbladet söndag 25/11 kunde vi läsa om en förälder som uttryckte sig om "att tjäna mer pengar på bekostnad på tiden med barnen", apropå maxtaxans införande. Trots allt är det många som kämpar på, ensamma föräldrar som har liten eller ingen möjlighet att göra något val angående sina barns vistelsetider. Men för den som nu står inför möjligheten att välja heltid för sina barn till samma kostnad som deltid är valet ganska enkelt, eller..? (särskilt när Volvon av senaste årsmodell glänser i garaget, och avbetalningarna börjar strömma in).

Jag kan inte låta bli att undra apropå Ingela Thaléns svar till mormor/farmor den 26 november i Tidningen Ångermanland. Hon säger: "Att barnen blir stressade till följd av sina långa dagar på dagis (förskolan) kan till viss del förklaras av föräldrarnas arbetstider". Hon menar dessutom att man måste ta hänsyn till faktorer som "dagismiljö", dagisschema. Vad gäller miljön kan vi konstatera försämringar i form av större barngrupper, vilket jag helt håller med på. Men min undran gäller formuleringen "i vilken utsträckning föräldrarna är delaktiga i sina barns tillvaro". Då undrar jag hur man kan vara delaktig i sina barns tillvaro när man inte är närvarande?

Vi kan konstatera i dag att en del barn har arbetsveckor som aldrig skulle godkännas för vuxna eller från fackligt håll. Om vi nu mot bakgrund av detta ser på det hela, kan det väl inte vara detta vi ville att maxtaxan skulle leda till?

Eller har vi nappat på ett väljarfiske som kanske inte var så väl genomtänkt från början?

Föräldrar! Ni är de viktigaste personerna i era barns liv, glöm inte det. De andra som finns runt era barn, lärare och andra vuxna, är också viktiga men kan aldrig ersätta er. Ge era barn den bästa julklappen de kan få - tid med sina föräldrar!

Barnens vän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons