Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barndomens hågkomster från samhället Hallstanäs

/

Området har möjlighet att bli en tillgång, läget är bra och bör vara attraktivt för mindre industrier med tillväxtpotential.

Annons

När jag numera besöker Hallstanäs, Kramfors kommun, så blir jag bedrövad, ledsen och förbannad. Minnena av min uppväxt i det lilla samhället mitt emot Lugnvik är främst trygghet och värme mellan människorna, om än vardagen kunde vara knaper.

Allt fanns på plats, bostäder enligt dåtidens standard, liksom service i form av handelsbod och ambulerande handelsmän som sålde fisk, bröd och kött. Vi saknade inget, var trygga med vetskapen om att fabriken gav en tillräcklig inkomst för vardagens behov.

Så kom kriget, allt försämrades som vi alla i min generation väl känner till, men med freden kom allt på plats igen. Vi växte upp, stod i gången, gav oss ut i världen eller blev bygden trogen. Den nya tiden innebar slutet för Hallstafabriken liksom för många andra träberoende industrier. Dock tror jag Hallstafabriken skiljer ut sig. I dag påminner den mest om en sophög där alla deltar men ingen tar ansvar. Decennium efter decennium går och alla synes rycka på axlarna – inte mitt bord.

Jag påstår att den i dag är en styggelse och en skam såväl mot dagens människor som mot dem som en gång gav allt för en mager ersättning.

Till vem skall vi då rikta oss, vilka bör visa ansvar? Björkå AB sålde vidare efter nedläggningen, de nya ägarna synes ha gjort vad de har kunnat för att fullborda förfallet. Att utpeka någon enskild såsom ansvarig låter sig inte göras, men klart är att kommun och länsstyrelse har ett stort ansvar.

Rimligen bör kommunstyrelsen lägga ett möte vid Hallstanäs och på plats informera sig och vidta nödvändiga åtgärder. Medel finns att söka i strukturfonder hos EU och hos regionen, samtal med ägarna, dels tidigare, och nuvarande, bör tas upp snarast och redovisas för allmänheten.

Området har möjlighet att bli en tillgång, läget är bra och bör vara attraktivt för mindre industrier med tillväxtpotential. I sammanhanget vill jag ge en eloge till den modige man som med framgång har etablerat sig i en av fabriksbyggnaderna, han ser möjligheter där andra ser problem, all heder till honom.

Mycket mer om min barndoms by finns att säga men jag tackar för denna gång.

Sven Erik Johansson

Skelleftehamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons