Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn vill samarbeta

Annons
Barn vill samarbeta

Riksdagskandidaten Jarl Strömbäck tillskriver mig uppfattningen att skolan ska vara kravlös - "Kravlöshet från skolans sida är Thorstens recept". Jag har inte formulerat mig så. Det är lågt att tillskriva någon annan en uppfattning och sedan polemisera mot den. Spara den debattekniken tills du sitter i riksdagsbänken!

Min erfarenhet är att skolan brister i förmågan att kommunicera med alla elever.

Främst misslyckas man med arbetarklassens barn med så kallad expressiv livsstil. Detta leder till ordningsproblem och när sådana uppstår tar skolan allt för ofta till auktoritära metoder som accelererar uteslutningsprocessen och därmed skapar underordning.

Skolan har ett uppdrag i att fostra till demokratiska värderingar. En snabb blick ut över vårt samhälle visar att detta uppdrag inte har tagits på allvar. Andelen demokratiskt aktiva medborgare i vår landsände är skrämmande lågt - och alla har gått i skolan!

Vårt samhälles kris består till stor del i bristen på medborgare som i gemensamma aktiviteter tar ansvar för samtidens frågor. Skolan bär naturligtvis inte hela ansvaret för denna brist men en del av det.

Mer konkret tror jag att det autoritära systemet reproduceras genom att de vuxna i skolan inte tilltror barn och ungdomar viljan och förmågan att samarbeta, vilket skulle kunna ske till exempel genom att ordningsregler formades i ett demokratisk forum.

Barn vill samarbeta. Att pojkarna har kepsen på är sannolikt en signal om att de känner sig utanför. Det är lärarens ansvar att förstå den typen av provokationer och skapa former för allas delaktighet. Den som gör barnens beteenden till själva problemet bör reda ut begreppen orsak och verkan för sig själv. Kepsprovokationer är precis som terrorism en reaktion på missförhållanden.

Behåll kepsarna på tills vidare, pojkar!

Thorsten L

Edsele

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons