Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn är vatten värda!

Annons
Barn är vatten värda!

Varje år dör ungefär två miljoner barn i utvecklingsländerna för att de saknar rent vatten. Åtta av tio sjukdomar bland barn beror på smutsigt vatten.

I dag, på Världsvattendagen, finns det all anledning att fokusera på den avgörande roll som vattnet spelar, inte bara för det enskilda barnet och dess familj, utan för hela samhällsutvecklingen. Temat för årets Världsvattendag är "Vatten för utveckling". Det krävs krafttag för att minska fattigdomen, konfliktrisken och det mycket stora antal dödsfall som särskilt drabbar barnen.

Vid FNs miljökonferens i Rio 1992 behandlades vattenfrågorna som en av flera viktiga frågor. I september kommer en uppföljning av miljökonferensen att hållas i Johannesburg.

Från ett vattenperspektiv kommer utvärderingen av Rio-mötet att bli dyster. Därför är det glädjande att FNs generalsekreterare Kofi Annan pekat ut vattenfrågan som särskilt angelägen och identifierat en rad områden där nya initiativ krävs.Ett av dessa områden är färskvatten, andra teman är exempelvis hälsofrågor och fattigdom.

En mycket snabb urbanisering i Afrika söder om Sahara och i Asien skapar nya utmaningar när det gäller vattenförsörjningen. Inom loppet av en generation ökar den urbana befolkningen i Syd med två miljarder. Priset för denna tillväxt är hög. Människornas kamp för ett drägligt liv är stenhård, konfliktrisken ökar och omfattande föroreningar gör tillvaron riskfull. Särskilt hårt drabbas barnen. Situationen är allra värst för de ca 40-50 procent av stadsbefolkningen som bor i kåkstäder eller liknande områden i storstädernas utkanter. Att förbättra tillgången på vatten och sanitet hör till de mest angelägna insatserna i dessa områden.

Ett exempel på program i sådana områden är ett projekt i kåkstaden Kibera utanför Nairobi där Unicef samarbetar med myndigheter och lokala frivilligorganisationer för att ge barnen och deras familjer tillgång till vatten och sanitet. Hit till Kibera går pengar från årets En droppe vatten-kampanj som passande nog inleds i dag på Världsvattendagen.

Samverkan mellan olika grupper inom och mellan länder är det enda sättet att mobilisera de resurser som är nödvändiga för att föra utvecklingen framåt. Det är dags för regeringar, organisationer, andra grupper och individer att med konkret handling visa att det inte är acceptabelt att två miljoner barn dör varje år för att de saknar rent vatten och sanitet.

Genom Svenska Unicefs En droppe vatten-kampanj kan alla vara med och bidra till att fler barn får tillgång till rent vatten. Den lilla blå vattendroppen har blivit en viktig symbol för kampen för rent vatten till världens barn, inte minst genom enskilda individers engagemang. Hittills har droppen inbringat över 25 miljoner kronor och hundratusentals barn har därmed fått tillgång till rent vatten. I Härnösand kan du bland annat köpa droppen hos den lokala Unicefgruppen som kommer att finnas på sambiblioteket torsdag, fredag och lördag klockan 11-14 eller genom skolbarn som deltar i kampanjen.

Unicefgruppen i Härnösand genom

Carina Almgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons