Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskaffa Samtrans

Annons
Avskaffa Samtrans

Till Länstrafikens styrelse:

Eftersom Länstrafiken numera står som huvudman för Samtrans tillskriver vi er i denna angelägna fråga. Sedan Samtrans bildades har försämringen av färdtjänstresan börjat och fortsätter i oförminskad skala.

Det är långa väntetider innan man över huvud taget når växeln. Man kan få vänta upp till 45 minuter på svar, detta under tid som vi debiteras via telefonbolag. Det är sedan mycket ovanligt att man kan få bilen på önskad tid. Den måste alltid anpassas till annan tid, oavsett samåkning eller inte. Även vi som är färd-tjänstresenärer och sjukresenärer har tider att passa.

Det påstås ofta att Samtrans sparar pengar åt kommuner och landsting, men ingen har lyckats bevisa detta. Samordningar av resor sker med största säkerhet bättre av de lokala taxibolagen. Huruvida detta tidigare har skett eller inte, är helt avgörande av hur tjänsten upphandlats och hur man kontrollerar hur avtalen följs eller ej.

Samtrans kostar bara skattepengar till ingen nytta. Man har bytt växlar nästan lika ofta som vi vanliga dödliga byter skjorta, förbättringarna har ändå uteblivit. Det har antytts att 020-nummer ska införas, men detta har vi ännu inte sett något resultat av.

Den utredning som gjorts kring samhällsbetalda resor inom länet ser vi som helt förkastlig. Till att börja med saknas konsekvensanalys, man har ej heller haft några kontakter med vare sig någon handikappförening eller annan grupp som är i behov av färdtjänst.

En kort sammanfattning av problemen:

ï Dyra samtal för att beställa bil, likaså för att kolla vart den tagit vägen, när den uteblivit.

Många anser det så besvärligt att beställa bil att de avstår. För dem känns det lättare att stanna hemma. Konsekvenserna av detta är att de blir mer vårdberoende. Enligt uppgifter har färdtjänst-åkandet minskat med 30 procent i Härnösand

ï Bilar uteblir eller sänds till fel adress relativt ofta.

När bilar uteblivit eller kommit för sent får det ibland stora kostnader för samhället, uteblivna läkarbesök och uteblivna eller förkortade behandlingar enligt sjukvården. Hur jobbigt detta är för resenären kan vi bara tänka oss men inte förstå. Detta är en fråga om respekt för den enskilde individen.

ï Priserna på färdtjänstresor visar att man inte har förstått vilka som har färdtjänst, ej heller varför. För många är det enda sättet att ta sig utanför bostaden. Då hjälper det inte hur många bussar man sätter in, eftersom dessa inte är tillgängliga för dem. Kollektivtaxa på alla typer av färdtjänst måste vara en självklarhet.

ï Samtrans tvingar en arbetande att åka mer än en halvtimma för tidigt varje dag till arbetet.

Att avskaffa Samtrans skulle vara vinster för landsting, kommuner och färdtjänstresenärer.

Synskadades riksförbund i Ångermanland

Max Stålnacke, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons