Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attityderna mot homosexuella

Annons
Attityderna mot homosexuella

Genmäle till insändaren "Följ naturens väg..." den 14 november:

1979 ströks homosexualitet ur socialstyrelsens sjukdomsklassifikation. Följ naturens väg skriver du. Människan är till för att man och kvinna ska fortplanta sig, men gäller din tes "naturens "väg" enbart den sexuella biten av alla egenskaper hos oss människor? Ditt emotiva resonemang uppfattar jag som en naiv realism som skadat många människor genom tiderna, både fysikt och psykiskt. Den enkelhet du framhåller om att vi är biologiska varelser som bara behöver följa naturens väg är ett allt för simpelt sätt att framföra din inställning. Varje älskat barn är ett älskat barn och på samma sätt som man inte kan välja sin hudfärg eller sin ögonfärg kan man inte välja sin sexuella läggning. Homosexualitet är en del av en människas djupaste identitet och personlighet. Det finns inga vetenskapliga bevis för att denna läggning kan förändras. Däremot leder medmänniskors in stupidum bristande förmåga att acceptera homosexuella ofta till stora problem för den som är homosexuell. Det måste då konstateras att det inte är de homosexuella som måste förändras för att lösa problemen. Det är attityderna från det heterosexuella samhället som måste bli annorlunda.

"Det som sker av och genom kärlek och präglas av ansvarstagande, ömhet och ömsesidig trohet kan aldrig fördömas. Däremot faller domen hård över alla former av sexuellt utnyttjande, incest, prostitution, våld mot kvinnor och barn och promiskuitet". (Källa: Befrielsen, Stora boken om kristen tro 93:308).

Jag vill avsluta med några ord av 1600-talsfilosofen Benedict Spinoza: "Jag har inte strävat efter att skratta åt mänskliga handlingar, gråta över dem eller avsky dem utan efter att förstå dem".

Jonnie Häggkvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons