Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att ta bort läxor är inget alternativ

Det som framstår som absurt är resonemanget att man ska kapa den unga svenska spetskompetensen vid fotknölarna, de som vill ha läxor för att de är genuint intresserade av skolan, genom att ta bort läxor.

Annons

Jag läste med bestörtning Peter Frankes krönika gällande läxor i skolan, fredagen den 11 oktober. Med orden "En nioåring blir inte bättre på att räkna för att hen får många läxor i matematik" tar Franke debatten till en nivå där jag undrar om jag ska behöva införskaffa mig en hink och spade i könsneutral färg, och fortsätta debatten i sandlådan.

Jag är av åsikten att ju mer tid man lägger ner, ju mer man tränar på något, desto duktigare blir man, även om man tränar ofrivilligt. Jag förstår till viss del resonemanget, vi ska självklart ta hänsyn till olika individer med olika förutsättningar.

Det som för mig framstår som absurt är resonemanget att man hänsynslöst ska kapa den unga svenska spetskompetensen vid fotknölarna, de som vill ha läxor för att de är genuint intresserade av skolan eller ett specifikt ämne och vill lära sig mer genom att ta bort läxor, som är en av de kanaler som lärarna har för att mata engagerade elever med. "I välutbildade hem är det oftast inget problem att hjälpa barnen med läxorna. Det kan det dock vara hos den ensamstående trebarnsmamman, hos familjer med barn med särskilda behov...".

Självklart är det så, MEN en lärare är ingen kallhjärtad diktator som inte skulle förstå en sådan situation och skulle kunna erbjuda alternativ till läxorna till exempel pedagoghjälp som Franke själv nämner.

Att helt ta bort läxor är inget alternativ för att öka den svenska kompetensen, att påvisa vikten av att lära sig på eget initiativ med hjälp av läxor man läser hemma och inte i skolmiljö är däremot ett vinnande koncept tror jag.

Filip Holmström

En 23-årig slyngel som önskar att han visste då vad han vet nu 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons