Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylskeppet Ocean Gala är ett hot mot den norrländska gästfriheten

/

Annons

I onsdags tog jag en biltur till den lilla ödelagda hamnen i Utansjö i Härnsands kommun. Jag ville givetvis se det omtalade skepp som då just anlänt: Ocean Gala, tänkt att bli Sveriges största asylförläggning med plats för cirka 1 800 asylsökande. Det i ett samhälle med cirka 300 personer.

Vi norrlänningar är gästfria och välkomnande och Härnösands kommun med ca 17 000 innevånare har redan tagit emot ca 2 000 asylsökande.

Pensionärer, kyrkor, idrottsledare och enskilda engagerade har öppnat sina hjärtan, gett av sin tid och arbetat både för det varma välkomnandet och en fungerande integration. Men för projektet Ocean Gala finns inget politiskt eller brett allmänt intresse.

Dels för att den lilla kommunens praktiska möjligheter att ta emot nästan 2 000 ytterligare personer är mycket begränsat, dels för att Ocean Gala drivits helt över såväl lokalpolitikernas som lokalbornas huvuden.

■■ För fler insändare, klicka här.

Tänk på följande: En utländsk ägare har renoverat ett skepp i utlandet och skickat skeppet till en okänd öde hamn i norra Sverige.

Hamnen ägs av en man i Stockholm vars band till lokalsamhället är mycket litet och som dessutom tycks sky medialjus.

Detta har gjorts utan de kommunala politikernas bifall och helt över huvudet på den faktiska lokalbefolkningen.

Ingen ansvarsfull entreprenör och ingen ansvarsfull hamnägare med känsla för lokalbefolkningen gör så.

Detta har kunnat göras lagligt eftersom skeppsägaren slutit ett lukrativt avtal med Migrationsverket i dess desperata jakt på platser för de asylsökande som strömmat in i Sverige.

Så gör ingen ansvarsfull myndighet och så bör inte Sverige fungera.

Det är hög tid för alla politiker på alla nivåer och från alla partier att inse att Sverige är en nation, bebodd och förvaltad av svenska medborgare; att regeringen utgår från folket och har som primära uppgift att se till att just folket inte körs över.

Ocean Gala utgör ett allvarligt hot. Inte mot Sveriges existens eller svenskarnas framtid, men mot den varma norrländska gästfriheten. Likt så mycket annat bör gästfrihet nämligen inte utnyttjas och vänlighet inte tas för givet.

Det behöver den svenska regeringen förstå och tydligt förmedla till främmande makter, utländska spekulanter och inresta lycksökare.

Ronie Berggren

Örnsköldsvik

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksid

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons