Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljön viktigare än att spara pengar

/

Annons

I en insändare 15/1 ondgör sig moderaten Sven-Olov Gradin över beslutet att flytta delar av verksamheten från de gamla lokalerna i GB-skolan till nya fräscha lokaler på Hågesta. Men skiljelinjen mellan majoriteten och moderaterna ligger inte i något annat än synen på hur viktig arbetsmiljön är för elever och skolpersonal.

I en diskussion på sociala medier med sina partikollegor skriver Sven-Olov Gradin att GB-skolan var ett utmärkt gymnasium och anklagade majoriteten för att ha fått spatt när man tyckte sig ha mögel i någon sal. Vidare ansåg Gradin att det skulle ha varit billigare för kommunen att betala vite för dålig arbetsmiljö istället för att flytta delar av verksamheten till Hågesta.  Detta säger det mesta om moderaternas syn på arbetsmiljöfrågor.

Det är lätt att bli nostalgisk men man ska också komma ihåg att i de äldre delarna av GB-skolan fungerade varken värme eller ventilation. Vintertid fick elever och lärare sitta med ytterkläder för att klara av kylan och sommartid var värmen outhärdlig. I denna miljö förväntades lärare och elever att prestera och arbeta. En arbetsmiljö som i vuxenvärlden hade varit helt oacceptabelt.

Det hävdas också att moderaterna kämpat för en upprustning av GB-skolan. Men då måste man också vara ärlig med vad det skulle ha inneburit. Enligt den stora lokalutredning som lämnades till nämnden innan beslutet om en flytt togs slogs det fast att en renovering skulle ha blivit ungefär lika dyrt som ett nybygge, ca, 150 miljoner kronor. Samtidigt skulle det ha inneburit att många elever skulle ha fått spendera en stor del av sin gymnasietid i baracker och på en byggarbetsplats.

Vi skulle också ha fattat ett beslut om en investering på 150 miljoner kronor när vi vet att det råder stora frågetecken om vilken verksamhet vi ska ha i gymnasiet framöver. Vi har ett gediget arbete framför oss för att fastställa det och det är ett arbete som pågår och som kommer att ta tid. För det handlar om att sammanföra synpunkter från; lärare, skolledning, övrig personal, näringsliv, elever och sammanföra det med arbetsmarknadens behov, elevutvecklingen, trender inom utbildning och skoljuridiken.  När detta gedigna arbete är klart kan man fatta beslut om vilka lokaler vi ska ha och vart det ska ligga.

Beslutet att flytta verksamheten från de äldre delarna av GB-skolan och dela gymnasiet är inte på något sätt en perfekt lösning. Vi har också hela tiden varit tydliga med vår ambition om ett sammanhållet gymnasium.

Men det var det bästa beslutet som nämnden kunde ta under rådande omständigheter. Nu finns tid att grundligt och tillsammans med alla berörda parter gå igenom vilken verksamhet vi ska ha i framtiden samtidigt som snabbt gav våra elever och lärare en bättre arbetsmiljö.

Skolledningen jobbar nu med att minska de problem som har uppstått efter flytten med minskade kontaktytor mellan lärare på de olika skolorna och för att genom schemaläggning underlätta arbetsmiljön för de fåtal lärare som måste ta sig mellan GB-skolan och Hågesta.

Åsa Sjödén (S)

Ordförande Barn och skolnämnden

Sollefteå kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons