Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det inte värt pengarna att köpa ekologisk mat?

/
  • Livsmedelsverket anser att vi av hälsoskäl bör minska på köttätandet, skriver insändarskribenten.

Ordet "ekologisk" är namnskyddat, vilket innebär att produkter bara får säljas som ekologiska om de blivit certifierade av en godkänd kontrollorganisation.

Annons

Den ekologiska maten utgör endast cirka fyra procent av den totala livsmedelsförsäljningen. Kan den prisskillnad som ibland förekommer vara orsaken? I genomsnitt lägger en svensk bara 13 procent av sin inkomst på livsmedel. Av dessa är cirka 40 procent godis, snacks och läsk.

Livsmedelsverket anser att vi av hälsoskäl bör minska på köttätandet. Nu konsumerar vi 85 kg per person och år. Mycket mat slängs också, 20-30 procent av det vi köper. FN organet FAO anger att så mycket som 1,3 miljarder ton av världens livsmedelsproduktion varje år går till spillo.

Visst vill vi ha en omväxlande natur med flera olika slags blommor, växter, fåglar och djur, men de bekämpningsmedel som används inom konventionell odling dödar inte bara skadedjur och ogräs utan innebär också att fåglar, viktiga insekter, blommor och bin blir färre.

I delar av USA har de vilda bina försvunnit så man måste frakta omkring tama bin med lastbilar för att de ska pollinera mandelträden och i Kina måste man pollinera fruktträd för hand.

Djur ska ha det bra. Grisar ska inte vara hopträngda helt utan möjlighet till sysselsättning, hönor inburade och nötkreatur äta foder från områden där regnskog skulle ha växt. Ekologiskt uppfödda djur får komma ut för att beta, böka och sprätta.

Mycket av det vi äter produceras i andra länder där man använder sig av bekämpningsmedel som inte är tillåtna hos oss. I Sydamerika är direkta skador av bekämpningsmedel ett av de största folkhälsoproblemen, till och med dödsfall har inträffat. Forskare befarar att miljögifter ökar risken att drabbas av folksjukdomar som är vanliga i västvärlden som allergier, diabetes och cancer.

Är det då inte värt pengarna att köpa ekologisk mat?

Karin Johansson

Sollefteå Naturskyddsförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons