Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det en katastrof?

I region Mittnorrland har antalet får ökat med cirka 35 procent och detta sker i paritet med att samtliga våra rovdjur ökat!

Annons

"Läget kan beskrivas med ett ord. Katastrof för såväl rovdjuren, människan och samhället" skriver Jägareförbundets ordförande i Mitt Norrland, Sven-Gunnar Sivertsson, i en debattartikel på Allehanda.se den 6/2 med anledning av att jakten på varg inte blir av. I en dyster profetia tycks han vidare mena att får vi inte skjuta varg så blir det som i Finland, nämligen omfattande tjuvjakt.

Han ger också ordet katastrof en helt annan betydelse än vad de allra flesta människor skulle göra.

Är det katastrof för människan och samhället att vargen årligen dödar mindre än en promille av landets alla får och lamm? Uppenbarligen inte eftersom fårnäringen ökat på ett sätt som är unikt inom jordbruksnäringen, trots att just får och lamm är det tamdjursslag som till 95 procent drabbas vid rovdjursangrepp!

I det svenska vargbältet har antalet får ökat med drygt 55 procent sedan millennieskiftet och i Sveriges vargtätaste län, Värmland och Örebro, har antalet fårföretag ökat med 60 procent. Och dessa fårföretag etableras i lika hög grad inom som direkt utanför vargrevir.

I region Mittnorrland har antalet får ökat med cirka 35 procent och detta sker i paritet med att samtliga våra rovdjur ökat!

Är det katastrof att några lösspringande jakthundar årligen dödas av varg när vi vet att det är 6,5 gånger större risk att få sin jakthund dödad eller skadad av andra orsaker än varg vid jakt i vargrevir?

Är det en katastrof för samhället att vargen står för cirka 10 procent av älgens totala dödlighet, medan jägarna står för 80 procent? Eller är det en katastrof för det totala jägarsamhället att ungefär samma antal jaktkortlösare i dag som i början/mitten av 1970-talet, i dag fäller lika många rådjur och dubbelt så många älgar som man gjorde då, trots att de då nästan saknades rovdjur?

För Jägareförbundet är rovdjursförekomsten en katastrof, medan den för det stora flertalet svenskar är en framgång för bevarandet av hotade rovdjursarter!

Anders Ekholm

vargkramare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons