Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apoteken är en del av vårdkedjan

Annons

Visst är det frustrerande att gå in på ett apotek och se hur personalen nu får ägna tid åt att sälja kosmetika i stället för medicin? Vi Socialdemokrater röstade emot förslaget om att avreglera apoteken när beslutet togs i Riksdagen eftersom Sverige hade ett av de säkraste och mest kostnadseffektiva distributionssystemen för läkemedel i världen. Samtidigt låg apoteken i topp när det gällde kundnöjdheten. Sedan avregleringen har över 600 av 900 apotek sålts. Inga apotek, inte heller det som är kvar av det statligt ägda Apoteket AB, har numera något specifikt samhällsansvar. Apoteksverksamheten måste i mycket högre grad än idag ses som en del i vårdkedjan! Apoteken är en viktig del av vården och ska säkerställa kedjan vård-apotek-patient.

Fler apotek och ökade öppettider men med samma antal recept gör att apotekens intäkter pressas. Det leder till att mycket energi måste läggas på försäljning av receptfria läkemedel och andra produkter för att få ekonomin att gå ihop. Det är slöseri att kvalificerade medarbetare på apoteken nu får använda sitt kunnande till att sälja nagellack, solkräm, mascara och senap i stället för att få använda sin tid och sin kunskap för att trygga tillgång till receptbelagda mediciner.

Vi socialdemokrater ser apoteken som en viktig del i vårdkedjan. Regeringen ser ut att tycka att apoteken är en del av detaljhandeln och där de tror att ju fler aktörer desto bättre kvalitet. Nej, utveckla apotekens samverkan med vården. Utveckla Apoteket AB och se till att staten inte säljer ut allt.

Erik Nordlund

(SSU)

Gerd Persson

(S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons