Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använd registret även i vårt län?

Annons

Med stor bestörtning tar vi del av uppgifterna om att det i polisen förekommer register över svenska romer och deras inbördes släktförhållanden. Enligt Dagens Nyheter förekommer över 4 000 personer i en registerfil och nästan 1 000 i en annan.

Den enda gemensamma nämnaren för de registrerade är att de är romer eller har en relation med en rom. Enligt Dagens Nyheter förekommer i registret många som är ostraffade och som inte heller varit misstänkta för brott. Så små barn som tvååringar finns i registret.

Enligt Dagens Nyheter har registren upprättats inom Skånepolisen, men även Rikskriminalpolisen samt kriminalunderrättelsetjänsterna i flera städer ska ha haft tillgång till uppgifterna. Detta är alltså en angelägenhet för polisen i hela Sverige.

Uppgifterna om etnisk registrering är ytterst allvarliga och är ägnade att rubba allmänhetens tilltro till rättssäkerheten och hela polisväsendet. Enligt svensk lag får uppgifter om en person inte behandlas enbart på grund av vad som är känt om personens etniska ursprung. Det är inte heller tillåtet för polisen att göra registersökningar utifrån känsliga personuppgifter, till exempel etniskt ursprung. Det är därför av största vikt att rättsväsendet nu går till botten med den information som kommit fram.

Med anledning av denna information begär vi därför svar på följande:

• Har detta register varit känt inom polismyndigheten för Västernorrlands län? Vilka har i så fall känt till det?

• Har företrädare för polismyndigheten i Västernorrlands län medverkat till att lämna uppgifter till det?

• Har detta register använts inom polismyndigheten för Västernorrlands län? I så fall i vilka sammanhang och av vilka?

• Vilka kommentarer finns i övrigt till de uppgifter som framkommit?

Björn Hellquist (Fp)

Ledamot, Polisstyrelsen i Västernorrlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons