Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aningslöst av moderaterna

Annons
Aningslöst av moderaterna

I TÅ den 24 maj kan man läsa följande: "Man kan också säga vad man vill om Stockholms läns landsting. Men där finns inga köer för operationer. I Västernorrland har landstinget både budgetunderskott och långa köer".

Detta är en replik av Jan Brännholm, moderaternas ledare i Härnösand, vid en politisk debatt anordnad av PRO. Signifikativt är kanske att sjukvårdspartiet och folkpartiet inte var närvarande!

Jag vet inte om uttalandet är ett uttryck för moderaternas sätt att tänka, eller snarare brist på tankeverksamhet, men aningslöst är det! För det första: Det är väl ändå inte så, Jan Brännholm, att alla operationsköer är borta? Det gäller, vad jag hört, endast en del utvalda. För det andra: Att fullständigt ignorera det enorma budgetunderskott, som man i Stockholms läns landsting inte ens gjort en ansats för att få bort, tyder på en nonchalans mot efterkommande politiker och medborgare som närmast saknar motstycke. För det är ju ändå så, Jan Brännholm, att det man nu sysslar med i Stockholms läns landsting anses som kriminellt.

Här följer några uttalanden: "Stockholms läns landstings borgerliga styrelse ägnar sig åt lagtrots och det är uppseendeväckande att landstinget inte respekterar det regelverk som finns".

Sagt av Curt Riberdahl, tidigare professor i kommunalrätt, som fungerar som sakkunnig expert åt landstingets revisorer.

I DN den 6 april säger ekonomianalytikern Johan Sch¸ck att det krävs en skattehöjning på upp till 3 kronor för att betala notan för det samlade underskottet, som han beräknar till cirka 12 miljarder. Stockholms läns landstings finanser har blivit ett problem som berör hela Sverige, menar Sch¸ck.

Man har inte heller lyckats åstadkomma en ekonomisk plan på hur man ska få budgeten i balans, säger Kenneth Strömberg (s), ordförande i revisorsgruppen som granskar landstingsstyrelsen. Revisorerna vill inte ge finanslandstingsrådet Ralph Lédel (m) och den övriga landstingsstyrelsen ansvarsfrihet.

Är detta något att stoltsera med, ett galopperande budgetunderskott? När, och av vem skall det betalas?

Du har rätt i en sak, Jan Brännholm, vi har inte bugeten i balans i Västernorrlands läns landsting. Än. Men man gör i alla fall allt vad man kan för att balanskravet skall uppfyllas

Christina Meltin Westerlund (s)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons