Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anamma inte andras misslyckanden

Annons
Anamma inte andras misslyckanden

Andra länder har oändligt med stängda naturmiljöer och förbudsskyltar, speciellt längs kusterna. Därför är det viktigt att Sverige intar en annan hållning i dessa så viktiga frågor och inte anammar andras misslyckanden, det bidrar inte till något ekonomiskt uppsving, snarare tvärtom.

I Gerhard Larssons synpunkter till Naturvårdsverket angående kartläggning av strandskyddsbestämmelserna kan skönjas en viss entusiasm för exploatering och fastighetsetablering längs våra kustzoner. De har varit orörda och en tillgång för såväl för djur som växter och människor sen de första slog sig ner här längs älvdalar och kustvikar för tusentals år sedan.

Fiskelägen och samhällen växte fram och har bidragit och integrerats i respektive ekosystem. Det har i sin tur bidragit till ökad biologisk mångfald och artabundans. Men de etableringar som landshövdingen åsyftar i sin skrivelse ger bara stängda zoner och i många fall en orgie i kortsiktiga turismprojekteringar, till gagn för väldigt få och inte alls framåtskridande.

Vad vet vi om kusterna i Europa, jo, att 70 procent av kusterna är hotade i dag, det är den högsta siffran i hela världen. Trenden är något som kallas "kustlinjeutveckling" men det ger en samtidig förlust i habitatskvalitet.

En kilometer kustlinje per dag de senaste 30 åren har blivit "utvecklad". Ett skrämmande scenario, och det bådar inte gott att vår landshövding intar en sådan ställning i de här frågorna, för Sverige och för Västernorrland så enormt viktiga.

Det blir snabbt en låt-gå-anda i dessa frågor. Låt oss därför utnyttja de facit som finns från andra håll i världen. Vi i Sverige skall i stället gå i frontlinjen och lämna ett kortsiktigt tänkande och handlande baserad på okunskap bakom oss, till förmån för ett långsiktigt kunskapsbaserat bruk av våra för framtida generationer så viktiga biom som levande kuster utgör.

Håkan Åman

Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons