Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen har slutat tanka men fortsatt att köra bil

Annons

Svar till Hanna Wagenius i ÖA 14/1. Det är riktigt det Hanna Wagenius skriver, att delen "allmän löneavgift" numera uppgår till nästan en tredjedel av arbetsgivaravgiften. Ni i Centern har ju tillsammans med övriga allianspartier först berövat de sjuka och arbetslösa rätten till ersättning från försäkringssystemen (till stående ovationer vid omröstningen i riksdagen dessutom). Därefter sänkt intäkterna i samma system, med hela nittio miljarder, genom att omfördela dessa pengar till delen som heter just "allmän löneavgift".

Resultatet av regelförsämringarna i försäkringarna och omfördelningen av intäkterna är att människor som är arbetslösa, eller för sjuka för att arbeta, numera lever på försörjningsstöd. Kommunerna har alltså fått ta ansvar för alliansens försämringar. Det skulle inte falla mig in, att minska på tankning av bilen så länge jag inte kan dra ner på körandet. Då får jag förr eller senare stå och tigga om hjälp.

Det är just det alliansen gjort, slutat tanka och istället kastat ut människorna ur systemet. Utan att se till att det finns jobb till alla. Utan att minska inflödet av sjuka i systemet. Däremot tar alliansen fortfarande in avgiften (arbetsgivaravgiften uppgår totalt till ungefär 32 procent), och omfördelar pengarna till de som inte har behov. Omvänd fördelningspolitik. Mer till de med hög inkomst och mindre eller inget alls till de som har låg eller helt saknar inkomst. Jobbskatteavdraget har alltså kostat oss löntagare trygghet.

Börja i rätt ände, låt sjuka bli friska. Hjälp arbetsgivarna skapa en arbetsmiljö med mindre stress exempelvis, som inte gör människor sjuka. För en politik som ger förutsättningar för tillväxt och fler jobb, erbjud utbildning till de arbetslösa. Sist men inte minst, utbilda morgondagens arbetskraft så att de är kvalificerade till de jobb som då finns. Det är vi alla vinnare på.

Martin Böhlenius

IF Metall Höga kusten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons