Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla måste ta ansvar för säkrare vägar

/
  • Det är viktigt att alla prioriterar säkerheten i trafiken, skriver Jens Nilsson.

Annons

Sommaren är här och med den kommer de stora trafikhelgerna och resandet. Såväl motorvägarna som landsvägarna från norr till söder fylls av personbilar, husvagnar och yrkestrafik. Det blir allt mer tydligt att registreringsskyltarna är inte bara svenska utan även tyska, italienska, polska - ja resenärer från hela Europa väljer att besöka Sverige. Till alla er som ska ut på vägarna i sommar, i Sverige eller till något annat europeiskt land, så är det viktigt att tänka på säkerheten - både för er egen och för andras skull.

Förutom att det är mycket semestertrafik så är sommaren också en period då det pågår mycket vägarbete. Nyligen presenterade Väg- och trafikforskningsinstitutet (VTI), en rapport som visar att det finns allvarliga brister i säkerheten för de män och kvinnor som arbetar längs vägarna. Det är allvarligt. Det är viktigt att de som faktiskt arbetar med att skapa bättre och tryggare vägar för oss trafikanter också har en trygg och säker arbetsmiljö. För att uppnå detta krävs det att vi alla tar ansvar, vi trafikanter måste göra det genom att alltid vara aktsamma och se till att hålla den hastighetsbegränsning som råder vid vägarbetsplatserna. Dessutom måste det bli ett stopp på prispressarkulturen, där lägsta pris går före säkerhetsarbetet i upphandlingarna. Här har Trafikverket ett tydligt ansvar som beställare, de måste se till att underleverantörerna följer säkerhetsarbetet. VTI:s studie visar att det endast sker vid ungefär hälften av alla vägarbeten.

Vi politiker har också ett stort ansvar. Schyssta arbetsvillkor är en grundläggande värdering som vi socialdemokrater jobbar för. I min roll som ledamot i transportutskottet i Europaparlamentet jobbar jag specifikt för detta i transportsektorn. Under våren har jag fokuserat på att bekämpa social dumpning i transportsektorn – att arbetstagare har trygg anställning, schyssta arbetsvillkor och arbetsförhållanden. Det är viktigt att arbetstagare inte diskrimineras och att det är rättvis konkurrens för åkeriföretagen i Sverige att konkurrera på lika villkor.

Jag ser redan nu fram emot hösten och att fortsätta att sätta säkerhet och trygghet högt upp på den politiska agendan i Europa. Jobbet är långt ifrån klart och den sociala dumpningen där arbetsvillkor och säkerhet åsidosätts måste upphöra. Seriösa företag som följer de regler som finns ska veta att det finns politiskt stöd för konkurrens på lika villkor.          

Jens Nilsson (S) europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons