Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre homosexuella tvingas krypa in i garderoben

Trots att man i möjligaste mån försöker dölja sin läggning, slutar det ändå med att man blir utfryst som "den där gamla bögen".

Annons

Tio procent av världens befolkning tros vara homosexuell, någonstans runt 600 miljoner... En ansenlig minoritet, som i de flesta fall måste leva i det fördolda med sin sexualitet och med tillhörande känsloliv. På grund av illvilja och religion får homosexuella i en del länder till och med plikta med sina liv.

I Sverige har man med RFSL:s hjälp lyckats neutralisera homosexualiteten till något man klarar av i sovrummet. För att sedan, utan uppseendeväckande livsstil, kunna leva friktionsfritt i det heterosexuella samhället med heteronormen som riktlikare. "Jag har ingenting emot bögar om de bara uppför sig som oss andra normala" hör man ofta.

Det verkar fungera utåt sett, med homosexäktenskap, barn och tolerans om man litar på dagspress och tv. Men hur står det egentligen till med människors syn på homosexualitet i allmänhet? Är den trots det svenska uppfostringssyndromet i stort sett oförändrad sedan decennier tillbaka?

Det har visat sig att äldre homosexuella, trots i många fall ett tidigare öppet homosexuellt liv – ibland med en partner – ändå känner isolation och ensamhet. Än mer än heterosexuella gamla, som ofta har gemenskapen i heterolivets alla erfarenheter att dela med varandra, på äldreboendet eller med grannarna.

Som homosexuell känner man sig som gammal åter tvungen att krypa in i garderoben, eftersom det i det närmaste är omöjligt att på äldreboende eller i hyresblocket kunna finna någon likasinnad att dela minnen och livsstil med. Trots att man i möjligaste mån försöker dölja sin läggning, slutar det ändå med att man blir utfryst som "den där gamla bögen". Utanför storstäderna och i glesbygden är man som homosexuell dessutom obefintlig.

Tyvärr säger mig min erfarenhet som 71-årig homosexuell att tidsandan i fråga om avvikande hos gemene man inte har förändrats mycket de senaste 50 åren. Bögjävel är fortfarande ett skällsord och på ålderns höst mer relevant än någonsin.

Peter Brunius

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons