Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre bilist ingen trafikfara

Annons

Sträck på er alla äldre bilförare. Ni utgör ingen särskild fara i trafiken. Ni kan fortsätta att köra bil även i hög ålder. Bilen ger er rörlighet och rörlighet gör er friskare.

En omfattande forskningsrapport om äldre i trafiken har gjorts av OECD, industriländernas ekonomiska samarbets- organisation.
Bilden är entydig i samtliga medlemsländer och slår hål på myten att äldre är överrepresenterade i olycksstatistiken.
Liisa Hakameis-Blomkvist har suttit med i utredningen som vice ordförande. Dessutom är hon ordförande i det interna forskningsrådet på VTI, Väg- och transportforskningsinstitutet.

Måndag den 19 november presenterade hon rapporten vid en presskonferens i Stockholm, som återgavs i Dagens Nyheter. Samtidigt lade hennes forskarkolleger på VTI, Per Henriksson och Satu Heikkinen, fram ett par svenska studier i samma ämne.

Två års djupanalyser av olycksstatistik från medlemsländerna visar att bilisterna inte blir farligare i trafiken med tilltagande ålder. Bilden är så tydlig att Liisa Hakameis-Blomkvist
menar att det inte finns något skäl till att äldre ska tvingas
genomgå särskilda läkarundersökningar för att få behålla körkortet, vilket då och då i debatten förs fram som krav.
Problemet med stigande
ålder är inte att körskickligheten försämras utan att den fysiska skörheten ökar. Äldre, särskilt kvinnor med benskörhet, som
råkar ut för en olycka blir allvarligare skadade än yngre. Det måste man vara medveten om när man tolkar statistiken. Gamlingar orsakar inte fler olyckor, men de drabbas värre, säger hon.


NTF:S ÄLDRERÅD I Y-LÄN
RUNE NORBERG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons