Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre bilist ingen fara i trafiken

Annons
Äldre bilist ingen fara i trafiken

Sträck på er alla äldre bilförare. Ni utgör ingen särskild fara i trafiken. Ni kan fortsätta att köra bil även i hög ålder. Bilen ger er rörlighet och rörlighet gör er friskare.

Den omfattande forskningsrapporten om äldre i trafiken har gjorts av OECD, industriländernas ekonomiska samarbetsorganisation. Bilden är entydig i samtliga medlemsländer. Den slår hål på myten att äldre är överrepresenterade i olycksstatistiken. Så är det inte, säger Liisa Hakameis-Blomkvist, som suttit med i utredningen som vice ordförande.

Dessutom är hon ordförande i det interna forskningsrådet på VTI, Väg- och transportforskningsinstitutet.

Måndag den 19 november presenterade hon rapporten vid en presskonferens i Stockholm, som återgavs i Dagens Nyheter. Samtidigt lade hennes forskarkolleger på VTI, Per Henriksson och Satu Heikkinen, fram ett par svenska studier i samma ämne.

Två års djupanalyser av olycksstatistik från medlemsländerna visar att bilisterna inte blir farligare i trafiken med tilltagande ålder. Bilden är så tydlig att Liisa Hakameis-Blomkvist menar att det inte finns något skäl till att äldre ska tvingas genomgå särskilda läkarundersökningar för att få behålla körkortet, vilket då och då förs fram som krav i debatten.

Problemet med stigande ålder är inte att körskickligheten försämras utan att den fysiska skörheten ökar. Äldre, särskilt kvinnor med benskörhet, som råkar ut för en olycka blir allvarligare skadad än yngre. Det måste man vara medveten om när man tolkar statistiken. Gamlingar orsakar inte fler olyckor, men de drabbas värre, säger hon.

NTF:s Äldreråd i Y-län

Rune Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons