Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Lundberg, vad gör du för att hitta en lösning?

/

Annons

Öppet brev till Agneta Lundberg, ordförande för Miljö och vatten i Örnsköldsvik AB (Miva)

Som många andra kommuninnevånare har vi kunnat läsa i ortstidningen att MIva sedan länge levererar vatten till de boende på Kusthöjden utan att ta betalt för vattnet.

I en intervju med Johan Byström, chef för ekonomi och administration på Miva förklarar han att det hela beror på att man vid slutbesiktningen i november 2011 upptäckte en rad brister i VA-anläggningen och att det var anledningen till att Miva inte hade hunnit överta anläggningen när Kusthöjden gick i konkurs i mitten av juni 2012. Det har resulterat i att det kommunala bolaget Miva idag levererar vatten till de boende på Kusthöjden utan att få ersättning för en enda vattendroppe så länge man inte kommer överens med konkursförvaltaren om en lösning.

Kostnaden kommer troligen istället att belasta taxekollektivet det vill säga alla övriga som redan betalar för sitt vatten genom årlig avläsning av sin vattenmätare. Tanken på att stoppa vattenleveransen finns inte då man från Mivas sida menar att det då skulle drabba tredje person vilket man vill undvika. Istället låter man övriga kommuninvånare betala för det vatten som de boende på Kusthöjden fortsättningsvis kan tappa i sina kranar. Det framgår också med tydlighet i intervjun att orsaken till det inträffade beror på att man i exploateringsavtalet inte reglerat hur debiteringen skulle fungera fram till det att Miva övertagit anläggningen.

För oss ter det sig mycket märkligt att ett kommunalt bolag som Miva inte har bättre juridisk kunskap när man tecknar den här typen av avtal och det ger oss anledning att ställa ett antal frågor till dig Agneta Lundberg som ordförande för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB:

Vilket ansvar tar du som ordförande för det inträffade och vad har du gjort för att få till en lösning?

Anser du att man inom Miva har den juridiska kunskap som krävs för att teckna den här typen av exploateringsavtal?

Finns det någon bortre gräns för hur länge Miva kan komma att leverera vatten till Kusthöjden utan intäkt?

Anser du att det här är ett rättvist sätt att fördela kostnader som uppstått på grund av ett juridiskt bristfälligt exploateringsavtal?

Alliansgruppen i kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons