Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agera – innan det är för sent

Annons

Är det inte dags att vi med tanke på vad som håller på att hända i Sverige minns vad som hände i mellankrigstidens Tyskland. För mig känns främlingsfientligheten och rashatet i vårt land som ett illavarslande tecken på något allvarligare än ungdomligt oförstånd. Det som händer är att extremistiska åsikter får ett allt starkare fäste bland våra medborgare.

Helgens händelser i Kärrtorp får mig att må illa, det kan aldrig vara acceptabelt att en grupp, oavsett åsikt, kan bryta sig in i en fredlig demonstration med syfte att skada. Kasta glasflaskor mot barnfamiljer!

Men händelsen kan och ska ses som en varning från de främlingsfientliga krafter som finns ute i samhället, att en djupare förändring är på väg att ske.

Vi måste med all kraft motverka dessa extremister, det gäller såväl små grupper i samhället som de redan etablerade demokrater som genom lögner och skuggspel lyckats ta sig in i styrande församlingar.

Det är upp till oss medborgare i Sverige att se till att detta vansinne stoppas här och nu. Vi kan aldrig tillåta oss att se på när folkgrupper hetsas och ställs mot varandra i syfte att dra isär samhället. Det hoppas jag att vi lämnade bakom oss redan i mitten på 40-talet. Tro lika lite på välkammade gossar i snygga kostymer som på rasande skinnskallar - det är samma skrot och korn, med samma syfte.

Ett annat märkligt fenomen är att dessa personer lyckas locka arbetare till sina led, trots att de anser att de kollektivavtal som i dag gäller på svensk arbetsmarknad inte hör hemma i ett modernt samhälle. De tycker att fackförbunden har för stor makt och att dessa motverkar arbetsmarknaden. Gossarna anser, liksom de blå gossarna, att arbetsmarknaden ska sköta sig själv med företag och enskilda anställd som enda part. Dessa gossar är alltså inte bara främlingsfientliga, de är också löntagarfientliga!

Roger Kristofersson

fackligt aktiv i IF-Metall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons