Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affärsmässig upphandling

Annons
Affärsmässig upphandling

Raymond Grundström, chef för Graninge Energis fjärrvärmeanläggning i Ramsele, har i Tidningen Ångermanland den 6 december kritiserat mig och Stiftelsen Arkiv & Kulturhus i Ramsele (stiftelsen) för lobbyverksamhet och för att vi installerar en pelletsanläggning i ett område där Graninge Energi redan har fjärrvärme.

Som Raymond Grundström säkert vet har Ramsele (eller för den delen hela Sollefteå kommun) inte något fjärrvärmeområde som tvingar abonnenter att ansluta sig till fjärrvärmen, utan här är vi är fria att installera vilken värmekälla vi önskar.

När stiftelsen förvärvade före detta tingshuset av Stenvalvet AB kunde vi konstatera att värmekostnaderna för tingshuset är onormalt höga varför en upphandling av olika värmealternativ gjordes i början av år 2001.

Offerterna innebar att vi med fulla kapitalkostnader inklusive avskrivningar utan hänsyn till bygdeavgiftsmedel fick följande kostnader:

ï Värmepump ytjordvärme 83 kronor/kvadratmeter och år.

ï Fjärrvärme 63 kronor/kvadratmeter och år.

ï Pelletsanläggning 54 kronor/kvadratmeter och år.

ï Befintlig uppvärmning olja + el 121 kronor/kvadratmeter och år.

Det var således god affär att hitta annan uppvärmning. Styrelsen beslutade därför att installera en pelletsanläggning.

Skulle jag ha agerat på samma sätt om fjärrvärmen varit i kommunal ägo, frågar Raymond Grundström. Självklart! Åtgärden var nödvändig och upphandlingen har skett affärsmässigt.

Syftet med förvärvet av före detta tingshuset 1999 var att i källaren inreda ett arkiv för de 70000 mormonfilmer som finns på Riksarkivet i Stockholm och landsarkiven i Göteborg och Lund. Filmerna används av SVAR och inflyttningen har påbörjats.

Därutöver iordningställer stiftelsen kontorslokaler i huset som kan hyras av de företag som så önskar.

Därför kallar vi numera huset för Företagens Hus.

Ombyggnaden av huset och indragning av fiberoptik beräknas till 800000 kronor, varav vi sökt bygdeavgiftsmedel och erhållit beslut om stöd med maximalt 375000 kronor. Allt för att kunna erbjuda våra hyresgäster så bra villkor som möjligt.

I dag har stiftelsen sju hyresgäster plus egen verksamhet fördelat på tre fastigheter med totalt 4594 kvadratmeter. Av dessa är två fastigheter eller 3691 kvadratmeter anslutna till fjärrvärmen.

Det är vår förhoppning att du, Raymond, och Graninge Energi, håller sådana fjärrvärmetaxor att det är ekonomiskt försvarbart att fortsätta så.

Ingemar Jonsson

Verkställande ledamot i Stiftelsen Arkiv & Kulturhus i Ramsele

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons