Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ådalsskolans samtliga idrottsprogram utreds

BKU har i många år äskat medel för en ny skola på Skarpåkern. Den befintliga skolan mögelskadad och uttjänt som byggnad.

Annons

Svar på insändaren "Skolan i Kramfors blöder" på Allehanda.se den 5/2. Vi har i Barn-, kultur- och utbildningsnämnden i Kramfors kommun i många år äskat medel för en ny skola på Skarpåkern. Den befintliga skolan var ett provisorium som var 40 år gammalt. Dessutom mögelskadat och uttjänt som byggnad.

BKU-nämnden har även tagit upp att det skulle innebära en fördyring i form av ökade kapitalkostnader vid en nybyggnation på Skarpåkern, och då fått kostnadstäckning för det. Det innebär att BKU inte måste spara in det på någonting annat.

På stan-tjänsten finansieras av Krambo, som ägare till Galleria Christoffer och många andra lokaler i stan – tillsammans med handlarna och övriga fastighetsägare i centrum. Dessa intressenter har bedömt att det är viktigt för handeln att det finns en samordnande resurs för aktiviteter på stan.

Precis som jag kommenterade artikeln som var publicerad på Allehanda.se den 1 februari förra året, är tennis en idrottsprofil på Ådalsskolan. Det framgår även av artikeln i fråga. Tennisgymnasium var det under den tiden då Svenska tennisförbundet hade riksintag. Det framgår ännu tydligare genom den nya skollagen Gy-11.

I mitt svar i nyhetsartikeln publicerad på Allehanda.se den 6 februari 2013 förtydligas att det är en politisk fråga som en enskild programrektor inte kan ta beslut om. Däremot föreslogs det en anpassning av kostnaderna för tennisprofilen i budgetarbetet för 2013. Något som antogs redan i juni 2012 i kommunfullmäktige.

Anpassningen beslutade nämnden skulle verka redan från hösten 2012, då elevantalet hade minskat drastiskt från 38 till 12 elever. Denna åtgärd vidtogs inte, därför beslutade nämnden ytterligare en gång i frågan vid nämndens möte den 27 februari 2013.

Vid nämndens senaste möte den 15 januari i år beslutades om en utredning på Ådalsskolans samtliga idrottsprofiler, program, inriktningar och kurser. Utredningens inriktning på idrottsprofilerna ska bland annat vara att kostnaden per elev högst bör vara 25 000 kronor per läsår.

Vi inom nämnden måste också beakta att dessa idrottsprofiler även innebär att elever söker sig till Ådalsskolan och ger skolan och kommunen intäkter.

Gudrun Sjödin (S)

Vice ordförande kommunstyrelsen

BKU-nämndens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons