Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ytterlännässkolan i Bollstabruk måste vara kvar som Älvenområdets högstadieskola

Nu när läsåret 19/20 är avslutat töms Ytterlännässkolan inte bara på elever utan även på personal och inventarier. Skolan ska stängas enligt kommunfullmäktigebeslut som fattades den 24/6 2019.

Förvaltningschefen Ulrika Hurdén hävdade att nedläggningen skulle leda till en besparing på 8 miljoner kronor. Detta genom att minska antalet högstadieklasser i kommunen jämfört med läsåret 18/19 och därmed kunna minska lärartimmarna. Det visar sig nu att antalet klasser inte kommer att minska. Den påstådda besparingen kommer inte att inträffa. Däremot kommer kostnaderna för skolskjutsar öka med cirka en miljon kronor enligt tillfrågad branschexpert.

Vi vet att vår skola läggs ner för att elevantalet i Kramfors krymper. När antalet klasser minskar så småningom beror det på att det finns allt färre högstadiebarn i centralorten Kramfors. I Älvenområdet är dock för- och grundskolor överfulla. Ytterlännässkolans nedläggning är en onödig och kostsam centraliseringsåtgärd.

Förvaltningschefen hävdade även att utbildningskvalitén på en större central skola skulle öka. Motbevis kommer från forskningsvärlden där forskare från Sverige, Finland och USA hävdar motsatsen oberoende av varandra. Citat: "Elever från små skolor klarar sig bättre i sina fortsatta studier än vad elever från stora skolor gör. Små skolor syns också fostra bättre samhällsmedborgare med avseende på tolerans, respekt, jämlikhet och ansvar för självstyrning. [...] Tryggheten för eleverna är avsevärt större i små skolor, vilket påverkar såväl deras självförtroende som deras självkänsla (Doepel, 2017)." Läs mer på https://pedagogiskamagasinet.se/stora-vs-sma-skolor.

Medborgarna i Bollstabruk, Nyland, Prästmon, Väja och omnejd, representerade av olika föreningar motsätter sig förslaget – det gör även våra lokala företag och vi från Ådalspartiet. Vi hävdar att nedläggningen kommer att slå hårt mot våra samhällen genom att minska inflyttningen, minska tryggheten för våra barn i högstadieålder, göra det svårare för oss föräldrar att få ihop livspusslet och drabba våra lokala företag.

Vi hävdar även att den planerade centraliseringen är vansinne då den ökar samhällets sårbarhet med tanke på covid-19 och framtida kriser.

Beslutet att lägga ner Ytterlännässkolan måste därför upphävas och Ytterlännässkolan måste vara kvar som Älvenområdets högstadieskola.

Jan Lötberg, Ådalspartiet - Folkets Röst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel