Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Visa omtanke istället för corona-ilska – viruset finns överallt

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Corona-ilskan – ett nyord för år 2020. Jag som hoppats på sammanhållning och omtanke, men ser och hör mest ilska. Ilska om man råkar komma för nära en person på affären. Ilska på sociala medier om att folk inte har munskydd eller ses för många på samma ställe eller inte håller avstånd, med mera.

Det läggs ut bilder på folk som träffats och med massa elaka kommentarer som följd. Det är föräldrar som är ilskna för att inte skolor går ut och talar om att det finns corona-smittade på skolan.

Ja, det finns de som är smittade och/eller har symtom och de är hemma.

Vi har en pandemi i världen och det betyder att det finns virus överallt. Skolan är inte speciellt skyddade mot covid-19. De som har symtom ska stanna hemma och testa sig om det behövs.

Det är inte heller så att det går en enskild smittovåg på skolorna. De som har covid-19 kan ha blivit smittade precis överallt. Vi måste räkna med att det finns och att vi följer med på nyheterna (inte Facebook) om vad som gäller.

Om ni själva är duktiga på att hålla avstånd och använda munskydd (som trots allt inte är ett fullgott skydd) – var glada för det. Om vi andra råkar komma för nära är det inte för att vi är elaka, vi bara råkade.

Jag som arbetar på en skola, har ingen aning om varför lärare eller elever är frånvarande. Och inte bryr jag mig heller, eftersom jag räknar med att en del av dem har covid-19 och tar sitt ansvar eller helt enkelt är sjuka (oavsett vad).

En skola behöver inte gå ut och tala om att vi har corona bland elever eller lärare eftersom viruset finns överallt i samhället – och så kommer det att troligen att vara i flera år. Vi får helt enkelt lära oss att leva med det, men vi behöver inte lära oss att bli upprörda över att alla inte följer alla restriktioner.

Ungdomar måste få umgås och de ska gå i skolan och vi kommer att kunna gå på krogen, teatrar eller julmarknader i framtiden. Men vi måste även inse att ibland blir vi sjuka. Precis som med influensa. Och ibland är influensan riktigt farlig, framför allt för äldre med bakomliggande sjukdomar.

Syster Yster

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel