Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vindkraftens faror är stora för de som drabbas

Såg sista delen om Hasse och Tage. Där kunde vi se hur debatten gick innan folkomröstningen om kärnkraft. Det pågick länge och diskussionerna var heta för och emot. Det var genomtänkt även om partitillhörighet spelade in.

På senare tid har vi sett motsatsen när det gäller vindkraften trots att farorna är stora för de som drabbas av dem. De är inte lika dramatiska som en härdsmälta i ett kärnkraftverk men de hälsorisker som följer med ska man inte förringa.

Nu är det oförstående kommunpolitiker som blir exalterade av att det skall investeras miljarder i deras kommun. Allt förstånd kastas överbord och man skänker bort det som invånare i flera generationer byggt upp. De vet inte vad de gör för de kan inte sätta sig in i de komplexa system det handlar om.

Ett exempel är att de inte vet hur det infraljud som verken ger ifrån sig fungerar eller hur det skadar de som bor där. De vet inte att verkningsgraden är 5 procent av installerad effekt. De vet inte vem eller hur skrotet ska hanteras vid en brand eller när de tjänat ut efter 10-12 år. Det finns ingen i hela världen som tar emot rör och vingar. Hur ska man sanera fundamenten som väger 1 300 ton av metall och betong? De innehåller många mil armeringsstål och ovanliga metaller. Vem ska gräva upp alla ledningen i marken? Vem bekostar det? I de fall det prövats är det tillståndsgivaren, kommunen. Har kommunen fonderat 100-150 miljoner per verk?

Det vi kunde se i programmet ovan så fanns det tänkare som på allvar begrundade frågor men de lyser med sin frånvaro numera. Det är synd om kommande generationer som ska försöka leva i en miljö som är obeboelig.

Nathan Leroy

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel