Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vill staten ha våra organ måste de fråga – min kropp är min

Det fanns en tid när barn som föddes automatiskt blev medlemmar i Svenska kyrkan om modern var det. Detta ansågs stötande av bland annat Liberalerna då de menade att barnen själva skulle få välja sin tro. Idag får inte Svenska kyrkan ha register på de som inte är döpta/medlemmar, de uppgifterna måste tas bort även om en av föräldrarna är medlem.

Nu läser jag i ett TT-telegram att KD:s och Liberalernas partiledningar vill ha ett nytt donationsregister för organ där den som är över 18 år automatiskt skrivs in. Vill du inte donera dina organ måste du själv anmäla det. Även V och C är enligt telegrammet för en sådan inriktning. Så efter 18 års ålder är min kropp inte längre min utan tillhör staten. Vill jag hävda min rätt till min egen kropp måste jag själv bemöda mig om att säga ifrån. Om jag inte har kapaciteten eller kunskapen att hävda min rätt betyder det att jag kan bli utsatt för ingrepp jag själv inte vill för att jag inte har förmågan att säga ifrån.

Detta stämmer överens med en mekanistisk människosyn där individen blir en uppsättning reservdelar i ett evolutionistiskt samhälle där ditt värde sitter i vad du kan producera respektive konsumera, det vill säga hur samhällsekonomiskt lönsam du är.

Jag anser att alla har ett egenvärde och har rätt till sin egen kropp. Ingen tillhör staten, var och en är sin egen. Vill staten ha våra organ måste de fråga, annars är de värre än var Svenska kyrkan var. Att tvångsansluta alla över 18 och säga att den som inte vill vara med måste aktivt säga ifrån, är ett övergrepp på individens frihet och rätt till sin egen kropp.

Rolf Öhlén

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel