Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vill Socialdemokraterna i Örnsköldsvik lägga ned kommunens kristna skolor?

Vad vill Socialdemokraterna i Örnsköldsvik och bildningsnämndens ordförande Kristoffer Park (S) när man säger att man inte vill ha någon utbildning med kristna inslag i Örnsköldsvik? (ÖA 10/1)

Vad menar S med att föräldrarnas kristna tro inte skall pådyvlas våra barn? Vems barn?

Tror ni verkligen att föräldrar drömmer om att få barn för att överlåta dem till ett statligt system eller program?

Det är uppenbart att devisen från de tidigare S partiledarna lever kvar, 'låt oss inte säga dina eller mina barn, låt oss säga våra barn'. Det är som ett eko av den tid då Sverige hade ett samarbetsavtal med DDR gällande skolan, vilket upphörde så sent som 1989.

Vi som inte lever med en ateistisk världsbild, utan med en tro på en god Gud, blir illa berörda av denna aggressiva ton. Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén har i media regerat kraftfullt mot hur S uttrycker sig. Till vår tröst är Sverige en del av Europa där kristna skolor är ett allmänt och uppskattat inslag i samhället. Detta stöds även av Europakonventionen vilket är del av svensk lagstiftning.

I Örnsköldsvik blir det ett väldigt tydligt påhopp på de skolor, förskolor och folkhögskolor som vilar på kristen grund eftersom endast sådana konfessionella skolor är representerade i vår kommun.

I år firar Broskolan 20 år och har sedan starten betjänat barn från alla samhällsklasser, med olika etniska och religiösa bakgrunder.

Min och mångas fråga till Socialdemokraterna blir därför: Är det er önskan och målsättning att de skolor, förskolor, folkhögskolor i kommunen som drivs på kristen grund skall lägga ner sin verksamhet?

Thomas Nordberg, pastor, Svedjeholmskyrkan

Svar direkt: För oss socialdemokrater är det en självklarhet att skolan är fri från påverkan. På samma sätt som vi tycker att det är bra att politiska partier inte får bedriva skolor i Sverige anser vi att detsamma bör gälla konfessionella skolor. Lika självklart är det för oss att inte göra skillnad på konfessionella skolor, oavsett om de vilar på islam, kristendom eller någon annan trosuppfattning.

En grundläggande förutsättning är att varje barn har rätt till sin tro oavsett vilken religion de tillhör, men det är lika grundläggande att barn och elever inte ska bli påverkade av tro i skolan och att varje barn vara fritt att forma sin egen uppfattning och framtid.

Skolans uppdrag är undervisning, bland annat i religion, och det är viktigt att denna undervisning är neutral och att barnen får bilda sin egen uppfattning om, och hitta sin egen tro. Att tro, eller att låta bli, ska vara varje barns egna val, lika självklart som det är för en vuxen individ.

De senaste åren har vi sett en rad exempel på skolor som i religionens namn separerar flickor och pojkar, inte undervisar om sex- och samlevnad och jämställer evolutionen med skapelsemyter. Det är helt oacceptabelt. Vi socialdemokrater gick därför till val på att förbjuda religiösa friskolor. Det är en fråga om att stå upp för och försvara själva grunden för skolan – att fokus ska vara på kunskap och bildning, inte religiös fostran.

Som svar på din avslutande fråga så nämnde jag inte förskola och folkhögskola i min tidigare insändare. Orsaken till detta är att de inte lyder under skolplikten och att vi därför endast tittar på grund- och gymnasieskolan.

Kristoffer Park (S), ordförande i bildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel