Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Viktigt med lokal kulturhistoria – lägg inte ned verksamhet i Sollefteå

Annons

Nu tror jag att det nya styret är riktigt illa ute när man försöker lägga ner Sollefteå museums lokalhistoriska berättande och bildvisande verksamhet. Detta samlar massor med folk, intresse, kunskap, stolthet och samhörighet i kommunen.

Naturligtvis måste man ha utställning av tavlor ibland, men inte bara det. Konstföreningen sköter det på ett föredömligt sätt till minimal kostnad. Däremot skulle det kanske finnas utrymme för samordning med Orrenhusets konst?

En kulturverksamhet utan lokalhistoria är inte mycket värd. Ta till exempel "bilddatabasen" och "Sollefteå från förr", vad det gör för kommunen. Det är ovärderligt.

Utställningar av föreningar har prövats tidigare, av bland annat studieförbunden, med nedslående resultat. Det har varit för svårt och tidskrävande.

På ett museum finns det gedigen kunskap och man kan ta sig tid med all behövlig forskning. På senare tid har museet varit stängt på grund av reparationer.

Jag kan tänka mig flera intressanta uppslag till kommande utställningar, till exempel sjukhusens historia fram till dagens ockupation, gamla skolor och kulturmiljöer. Ångermanälven med flottningen och fisket, regementenas och idrottens historia, kläder och textilier, arbetarrörelsens och andra föreningars historia. Det många fler intressanta exempel.

De som varit med på berättandet och bildvisning från Sollefteå är mycket nöjda och vill bara veta mer.

Så fattig kan väl kommunen plötsligt inte ha blivit, att vi inte skulle ha råd med vår kulturhistoria. Om så skulle vara fallet, skulle vi kanske dra in på några av de många tjänstemän som jobbar med avveckling i stället för utveckling, så vi fick pengar över till det viktiga.

Bibbi

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons