Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Viktigt att vara ödmjuk inför den demokratiska processen kring Varvsberget

 
Nicklas Nybergs planer på Varvsberget
Visa alla artiklar

I min förra insändare (ÖA 22/4) efterlyste jag en demokratisk process kring hanteringen av Varvsbergstoppen. Detta för att ”en enda person kan inte tillåtas exploatera, profitera och bestämma över detta unika och gemensamt ägda naturvärde” som Varvsberget är.

Det har varit många intressanta och kunniga insändare och intervjuer efter detta och det ska vi vara tacksamma för. Frågan engagerar. Svårigheter och kostnadsfrågetecken har belysts av bland annat stadsarkitekten. Så har debatten följts upp med intervjuer med ”investeraren”. Men här finns ingen ödmjukhet inför vare sig att den tid en plan- eller en demokratisk process kan ta eller de invändningar kunniga personer förmedlar. Om nu ÖA har citerat rätt så säger investeraren ”Vi har tagit fram ett förslag av en anledning, att det är vad vi vill genomföra. Alternativet är att inte bygga alls”. Och ”vår tidsplan ligger kvar (...) Investeringar sitter inte på träd, så det är viktigt att ha tempo så att investerare inte tappar intresse” (ÖA 9/6).

Man baxnar! Är hot den samtalston som kommunala tjänstemän och politiken har att förhålla sig till när ”investeraren” får ordet? Det tycker jag att man har anledning fråga sig innan man går vidare i processen. Om man accepterar det så undrar jag vad slags samhälle som vi är på väg emot.

Så har ÖA också genomfört ett antal intervjuer med så kallade ”profiler”. Senast den 22/6. Dessa profiler företräder i huvudsak diverse kommersiella intressen med egenintresse av att ”det händer” något på marknaden. Vanligt folk dit jag räknar mig som pensionär, och jag har många, många som instämmer, har andra intressen vilket har presenterats i olika insändare. Dessa intressen rör kultur, natur, historia, tillgänglighet, omsorg om vårt samhälle, omsorg om vår demokrati. Detta har ingenting att göra med att vara utvecklingsfientlig vilket implicerades i en insändare i ÖA den 8/5. Ett lågvattenmärke i sig.

Att näringslivsföreträdare har egendomliga föreställningar om att ”investerare” per definition alltid har rätt, trots lagar, förordningar, kostnader, till och med topografi, kan man ju le åt. Men låt för Guds skull inte den inställningen vara vägledande i det fortsatta, kunskapsbaserade utvecklingsarbetet i Örnsköldsviks kommun!

Gun Enquist-Öhman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel