Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Viktigt att dricka mindre alkohol under pandemin

Alkoholkonsumtion, särskilt hög konsumtion, försämrar immunförsvaret och ökar därmed risken för att insjukna i covid-19. Detta framgår av den färska rapporten ”Alkohol och coronapandemin” som släpptes 26 januari 2021.

Rapporten är författad av sju internationellt ledande alkoholforskare från Australien, Canada, Sverige och USA, under ledning av Harold Holder.

Världen har det senaste året samlats kring en gemensam global utmaning. Covid-19 har fått regeringar, myndigheter och forskare världen över att gå samman för att rädda människoliv.

Hur alkoholkonsumtionen hanterats under denna period har sett olika ut.

Rapporten visar att alkohol ökar spridningen av coronaviruset genom att sociala hämningar minskar redan vid låg konsumtion och försämrar omdömet vid hö konsumtion. Det påverkar förmågan att skydda sig själv och andra genom åtgärder som att hålla avstånd och tvätta händerna.

Sven Andreasson, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet och ansvarig för alkohol-mottagningen Riddargatan 1 i Stockholm, är en av forskarna bakom rapporten och han har uttalat att myndigheter med ansvar för hälsa bör rekommendera personer med hög risk för infektioner eller allvarliga komplikationer att minska eller undvika alkoholkonsumtion. Detta gäller särskilt äldre, överviktiga, diabetiker, rökare, samt personer med luftvägssjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Men även friska människor med relativt låg alkoholkonsumtion utsätts för risker.

Forskningsrapporten lyfter fram vikten av att se alkoholen som en viktig del i kampen mot coronapandemin, samtidigt  som det tidigare varit märkligt tyst om detta från myndighetshåll. Sent kom beslut om att begränsa alkoholservering på kvällstid.

Med stöd av den färska forskningsrapporten vill vi i IOGT-NTO lyfta fram att det kan vara klokt att i nuvarande situation begränsa sin alkoholkonsumtion och helst avstå helt.

Olle Häggström, distriktsordförande IOGT-NTO Mitt (Jämtland–Västernorrland)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel