Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi tvingas jobba 113 procent för 100 procent av lönen – Härnösands kommun sviker sina medarbetare

Artikel 2 av 4
Härnösands kommun säger upp bilaga H i omsorgen
Visa alla artiklar

Skulle du vilja jobba 113 procent men bara få tillgodoräkna dig 100 procent av tiden? Ställ dig den frågan, för det kommer bli verkligheten för oss.

Vi är några gruppbostäder inom LSS i Härnösand som arbetat i mer än 10 år på ett avtal som heter "Projekt Bilaga H". Det innebär att vi har fått tillgodoräkna oss den faktiska tid vi är på arbetet. Det låter väl som en fullt naturlig sak för många men för oss som arbetar med människor med funktionsnedsättningar är det inte en självklarhet. Denna bilaga har tidigare uträknats vara kostnadsneutral och vad vi fått information om till och med vara en vinst ekonomiskt för arbetsgivaren.

Många gruppbostäder arbetar enligt principen med journätter, vilket innebär att man inte får räkna sin faktiska arbetstid, i de flesta fall mellan 02-06 på natten, och måste då jobba in den tiden vid något annat tillfälle. På en sexveckorsperiod kan det bli uppåt 28 timmar som ska arbetas in.

Frågan är hur många andra yrkesgrupper som skulle ställa upp att jobba mer än sin anställningsgrad utan att få en skälig ersättning men framförallt att inte få tillgodoräkna sig den faktiska tiden man tillbringar på jobbet. Så istället för att jobba sin 100-procentstjänst så ska vi arbeta cirka 113 procent och de överskjutande 13 procenten till den symboliska ersättningen av cirka 30 kronor/timme.

Helt utan förvarning mejlar ledningsgruppen för Omsorg om funktionshindrade att vårt avtal "Projekt Bilaga H" sägs upp från och med 1/9. Några tydliga svar, från ovannämnda, om anledning har vi inte heller fått, utan ska tydligen nöja oss med att beslutet redan är taget.

I dessa tider med allt som händer med coronaviruset så läggs det ett extra stort ansvar på oss inom vård och omsorg och att då komma med den plötsliga och utan förvarning ovanstående förändringen ter sig för oss väldigt märkligt.

Personal

■ LÄS OCKSÅ NYHETSARTIKELN: Tvingas jobba natt utan lön – stödassistenter i Härnösand får sämre villkor: "En jätteförsämring"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel