Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi personliga assistenter i Sollefteå kommer inte ha råd att jobba kvar i privat regi

Annons

På cirka sju månader, 27 augusti till 1 april, har personlig assistans i Sollefteå kommun gått från att vara i kommunens regi till entreprenad. Ganska kort tid i mina ögon.

Det har under tiden gjorts risk- och konsekvensanalyser som starkt belyst problemet för personalen när man går från ett avtal till ett annat. Men både politiker och tjänstemän har bedyrat att vi under första året har samma summa i plånboken innan företagets avtal börjar gälla. De har även lovat att det inte blir någon förändring eller försämring för brukarna.

Vi personliga assistenter har starkt motsatt oss denna övergång med största motiveringen att vi inte klarar de lönesänkningar det innebär. Vi har hävdat att brukare kommer att mista den personal som jobbat kanske 10 år hos brukaren. Nu står vi med facit i handen att det företag som vunnit upphandlingen (ett sökte) har för avsikt att KFO-avtalet skall gälla från första dagen.

Något första år med samma villkor är inte aktuellt! Många har resonerat att de har ett år på sig att försöka betala av lån och anpassa sitt liv efter kommande lön. Nu finns ingen möjlighet att göra det. Nu kommer många måsta tacka nej till fortsatt jobb för att man inte har råd att jobba kvar. Vi har också räkningar att betala!

En 100-procenttjänst på natten kan bli så låg som 35-40 procent. Så ni politiker som lovade ett års oförändrad lön hur tänker ni kompensera oss för detta? För det förmodar jag att ni tänker göra! Eller hur planerar ni hantera detta Johan Andersson, C, Birgitta Häggkvist, VI, och Ulf Breitholtz, V?

Mari Norén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel