Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi måste minimera smittorisken – sluta med handhälsningar inom sjukvården

Efter att både jag och min fru drabbats av en tuff influensa med efterföljande lunginflammation så har jag reflekterat över risken för smittspridning i kontakt med sjukvården.

Vill börja med att berömma vårdpersonalen som trots högtryck haft ett bra bemötande, och att vårdcentralen varit snabb på hitta tid för provtagning och läkartid. Jag har också respekt för arbetet med att minska antibiotikaanvändningen, men det medförde i mitt fall en fullt utvecklad influensa efter vårdbesök.

Att en läkare sträcker fram handen för att hälsa på en person med kraftig hosta känns riskfyllt. Även om handsprit används så är det en onödig risk. Jag tror de flesta tvekar en aning att sträcka fram handen till en läkare. Antingen för att man själv är sjuk eller för man tänker på hur många sjuka läkaren har träffat innan.

• Sätt upp skyltar om att handhälsning undvikes på grund av smittorisken.

• Att sitta i ett väntrum kan också kännas besvärande. Speciellt när man måste sitta i många timmar i ett fullt väntrum på akuten. Därför borde det också vara möjligt för en influensasjuk att sitta hemma och bli inringd när en läkare har tid.

När det rapporteras om Coronavirus på nyheterna med konstaterat fall i Sverige så är jag frågande till hur väl sjukvården är rustad för om viruset skulle sprida sig. Min fråga till Region Västernorrland är om det finns någon handlingsplan för att hantera en sådan situation.

Beakta även min uppmaning om att sluta ta i hand inom sjukvården.

Jon S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel