Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: ”Vi kräver stiftsstyrelsens avgång”

Artikel 78 av 82
Svår konflikt inom Härnösands stift
Visa alla artiklar

Det är med lättnad vi kan konstatera att biskopsstriden i Härnösands stift avgjorts. Överklagandenämnden klargör att en stiftsstyrelse inte kan avskeda en biskop. Detta har mottagits väl i Svenska kyrkan.

Nu börjar försoningsarbetet, men förtroendet för stiftsstyrelsen finns inte längre. Stiftsstyrelsen har i biskopsstriden brustit i kunskap om kyrkoordning och även Svenska kyrkans bekännelse, tro och lära. Dessutom brustit i ödmjukhet inför överklagandenämndens utslag, samt visat brist på ansvarstagande för arbetsmiljö för stiftskansliets personal. Detta blir tydligt i yttranden från stiftsstyrelsens förste vice ordförande.

Efter avgörandet i biskopsstriden duger det inte att en vice ordförande skyller på kyrkokansliet för sitt eget beslut. Samtidigt är det märkligt att kyrkokansliet åtog sig att assistera stiftsstyrelsen mot en vald biskop.

Det duger inte att vice ordförande felaktigt påstår att en biskop inte kan avskedas. Detta är reglerat i kyrkoordningen, men det är inte ett mandat för förtroendevalda utan för biskoparnas ansvarsnämnd. Allt för att biskopens tillsyn inte ska kunna sättas ur spel. Om så vore fallet skulle gemensamt ansvar och kyrkans maktdelningsprincip slås sönder.

Det duger inte att vice ordförande argumenterar utifrån andra styrelser, när Svenska kyrkans arbetssätt och biskopens roll som ordförande avsevärt skiljer från både företagsvärlden och kommunal förvaltning. Biskopens roll har i stiftsstyrelsens ögon förminskats från att vara vald ämbetsbärare till att ses som en anställd tjänsteman. En skillnad som varje förtroendevald i Svenska kyrkan förväntas känna till.

Det duger inte att som ytterst arbetsmiljöansvarig systematiskt ignorera skyddsombuden och först under galgen börja tala om försoningsarbete. Försoning är upprättelse och sanning för de som farit illa. Upprättelse för personal som körts över och in i sjukskrivning. Upprättelse för de församlingar vars stödbehov inte kunnat besvaras i den värsta pandemin på drygt 100 år.

Under hösten har vi representanter för vigningstjänsten i Härnösand begärt att stiftsstyrelsen ska ta biskopens utsträckta försoningshand innan det blev för sent eller ställa sina platser till förfogande. Nu är skadan skedd.

Nu kräver vi stiftsstyrelsens avgång, med undantag för biskopen och de ledamöter som reserverade sig mot biskopens uppsägning. Vi kräver att biskopens roll återställs genom att insättas som högste chef för stiftskansliet med en underställd stiftsdirektor.

En ledamot har tagit sitt ansvar och avgått, och därmed öppnat för försoning och återupprättat förtroende för förtroendevalda i sin nomineringsgrupp. Detta behövs även för övriga nomineringsgrupper. Vår kyrka är en episkopal folkkyrka där de förtroendevalda har ett för kyrkan omistligt uppdrag gemensamt med vigningstjänsten.

Ulf Söderlind, Kerstin Strömberg, Andreas Sundström, Tova Hellström

Organisatörer för namninsamlingen ”Vigningstjänsten i Härnösands stift som stödjer Biskop Eva Nordung Byström”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel