Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi kan inte ta betalt för service vi inte erbjuder

Annons

Ett liv på landet kräver idag rejäla prioriteringar om du inte har ärvda resurser eller har gjort en lyckad bostadskarriär i storstan. Trots att digitalisering kan göra det lättare att välja ett lantliv så kan du räkna med lägre lön och höga kostnader för transporter, fiber, el, vatten och avlopp. Låga huspriser kan göra det svårt att finansiera investeringar och du får skapa ditt skyddsnät med stöd av familj, föreningar eller samfund.

För oss liberaler är det en självklarhet att skapa jämlika möjligheter för varenda individ. Men när vi - samhället - misslyckas så måste det kännas. Det säger ju sig självt. Vi kan inte ta betalt för service vi inte erbjuder.

Vi har misslyckats med att skapa jämlika möjligheter i Sverige. Inte bara i glesbygd utan även i mindre samhällen, i turistområden och storstädernas utanförskapsområden. Sänkta drivmedelsskatter och höjda reseavdrag är plåster när vi behöver en operation.

Liberalerna Örnsköldsvik vill se en rejäl finansiell morot. Vi vill se ett skattesystem som tydligt visar var samhällets resurser skapas. Vi vill göra det lönsamt för kommun, region och stat att skapa jämlika möjligheter och ekonomiskt kännbart att misslyckas uppfylla samhällskontraktet.

Till Liberalernas landsmöte i höst har vi därför lämnat följande förslag:

Skatt utifrån samhällskontrakt. Vi vill se ett grundavdrag för inkomstskatt, fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift som bestäms utifrån tillgänglig samhällsservice.

En tydligare och mer transparent nationell fördelning av skatteintäkter. Vi vill till exempel utreda om fler vill betala skatter och om systemet blir tydligare om samtliga fastighetsskatter blir kommunala och om bolagsbeskattningen är kommunal.

Huvudprincipen för skattefördelning ska vara nerifrån och upp (inte uppifrån och ned). Vi vill utreda hur fler kommuner kan ges möjlighet att bidra med intäkter till staten istället för att behöva statliga stöd, skatteutjämning och riktade bidrag.

För Liberalerna Örnsköldsvik:

Erica Markusson och André Strödin

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons