Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi inom vården är professionella och duktiga – men vi är INTE trollkonstnärer

Annons

Detta är ett brev till er politiker och tjänstemän inom Örnsköldsviks kommun.

Hur tänker och känner ni när ni sitter och äter en god middag med er familj på helgen?

Tänker ni på att vi inte kan sitta ner med vår familj och våra barn under cirka två dygn eftersom ni kommer att sänka vår bemanning så att vi blir färre? Tänker ni på att vi troligast kommer att få jobba "delade turer" under hela helgen? Nä, det tror jag inte!

Vårt arbetspass kommer att starta 7.00 och sluta 21.00, med ca två timmars rast. Lägger ni någon tanke på oss inom äldreomsorgen som kommer att få jobba dessa pass hela helgen? Nä, jag tror inte!

När ni tar er friskvårdstimma, en promenad i den friska luften, tänker ni på oss som aldrig kan utnyttja den? Nä, det tror jag inte!

Tänker ni överhuvudtaget på de äldre, kanske just din mamma/farmor, får sitta ensam på sitt vårdboende för att NI har valt att dra ned på personalen så att vi inte hinner med att ge en "guldkant" på deras liv? Nä, njut av er middag istället!

Detta leder till personal som sliter, stressar och "trollar med knäna", vilket leder till fler sjukskrivningar.

Det leder till ännu mer vikariebrist, för vem vill jobba dessa slavpass!? Inte NI i allafall!

Det leder till en förvaring av de äldre som leder till mer ensamhet och depression. Det finns inte tid för att ge dem promenader i friska luften, frukostarna kommer serveras ännu senare, minskad tid för rehab, mer liggsår, lång väntan på hjälp, ingen tid att bara sitta och hålla en hand. Vem ska följa dem till till exempel vårdcentralen när vi är för få personal på vardagen – de anhöriga?

Ja, listan om försämrad vård kan göras lång..

Att vi inom vården är professionella och duktiga, det råder det ingen tvivel om! Vi är vårdare, administratörer, städare, psykologer, tvättare, bollplank, kokerskor, rehabiliteringspersonal, vaktmästare med mera. Men vi är INTE trollkonstnärer! Vi kan inte göra allt NI begär på så lite personal.

Tänk om ni kunde lyssna på OSS, fotfolket, som vet vad som krävs för att få vår verksamhet att fungera.

Men nej, sitt där, ät din goda mat och umgås – medans vi försöker trolla vidare...

Orolig och ledsen personal på Myrtengården

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel