Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi behöver inte gammelkyrkans maktutövande och byråkrati – Jesus finns inom oss alla

Artikel 79 av 82
Svår konflikt inom Härnösands stift
Visa alla artiklar

Drevet går i vårt stift. Den demokratiskt, medlemsvalda stiftsstyrelsen har synliggjort och avslöjat den svenska kyrkans föråldrade maktstruktur, dess så kallade episkopala ordning. En ordning som innebär att kyrkan och dess företrädare (biskopar) har sista ordet och kan likt en diktator styra och ställa som de vill över sina medlemmars huvuden. Stiftsstyrelsen har avslöjat folkkyrkotanken och den skendemokrati som den vill luta sig emot. Men detta gäller oss alla – oberoende om vi är medlemmar eller inte – då alla via skattsedeln bidrar till dess verksamhet.

Likt fariséer, skriftlärda och präster på Jesu tid kan man nu ana ropen på ”korsfäst, korsfäst” när någon från folket, likt Jesus, vågar ifrågasätta den etablerade kyrkans maktbehov. Här gäller inte att ”vända andra sidan till”, försoning, ”att ta hand om den minste av våra bröder”, enkelhet och förståelse. Här kastas – främst från prästerligt håll – bokstavligen sten och rop på vedergällning, fast man borde inse att man sitter i ett glashus, livligt påhejade av aningslösa ledarskribenter och kolumnister.

Kyrkan och dess budbärare kan inte längre sitta på sina höga hästar och framföra ett budskap som är väsensskilt från det enkla, vardagsnära och mänskliga Jesusgetalten försökte få oss att förstå. För Jesusgestalten behövdes inga kyrkor, inga världsfrånvända ritualer, inga prästerliga karriärstegar och inga byråkratiska överbyggnader. För, så sa han, himmelriket, kärleken, Livet (Gud) finns inom var och en av oss i vår vardag, när vi plöjer vår åker, i mötet med våra medmänniskor, här och nu. Men för att komma dit måste vi ”ta av oss våra kläder och stampa på dem” (våga ärligt blotta oss), likt änkan dela med oss av allt vi äger och möta Livet som ett rättframt och oskuldsfullt barn. På så sätt får vi chansen att göra upp med det mörka undanstoppade (”att våga ge oss in i dödsskuggans dal”) och i mötet med våra medmänniskor söka och förena oss med det som är ”ett” (Gud/Livet). Att söka gud utanför oss själva raljerar Jesus om. Jesus samlade också omkring sig människor som stod utanför det etablerade och tog ständigt parti för de svaga och illa sedda. Han såg till hela människan, inte bara ytan.

För mig är konflikter, människors olikheter och sätt att vara en del i att Leva. Företeelser som bara kan hanteras i den anda som Jesusgestalten försökte lära oss. Livet, precis som Kärleken (Gud) kan inte kontrolleras. Det/den går sin egen väg och som vi tillsammans öppet, ärligt och rättframt som ett litet barn ska försöka hantera och möta i Jesu anda. Ett budskap, som jag på Jesu uppmaning, själv försökt pröva sanningen i.

Den andan behövs nu mer än någonsin i Härnösands stift och inför den enorma miljöutmaning vi alla står inför och inte gammelkyrkligt (episkopalt) maktutövande.

Dick Wedin, sökande samhällsvetare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel