Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi behöver bygga ut vindkraften i Västernorrland

Västernorrland ska ha åtminstone 90% av sin El-produktion från vindkraft Idag är Västernorrland ett län som förbrukar stor mängd elenergi, nämligen 15 462 130 MWh, och det är en relativ hög siffra jämfört med andra län som är i Västernorrlands storlek.

En liten del av det produceras av vindkraftverk (nästan 14%) och det tycker jag är någonting som borde tas hänsyn till, vindkraft är en ganska ren energikälla men ändå producerar man så liten del av energiförbrukningen i Västernorrland genom vindkraft. Jag tycker att i stället ska man producera 90% av elen från vindkraftverk.

För det första, vindkraftverk är till skillnad från andra elproduktionsmetoder en ganska miljövänlig metod. Den har nästan ingen påverkan på naturen eller miljöbalansen, eftersom vind är en naturlig kraft som produceras i första hand av solens strålningsenergi som värmer upp luft som sedan orsakar ändringar i lufttrycket i områden där luft värms upp. På grund av ändring i lufttrycket flyttas stora mängder av luftpartiklar vilket i sin tur är vinden som vi känner och kan använda till att t.ex. rotera en turbin med propeller som driver en generator och då får man ut el. Under hela den ”resan” finns ingen påverkan på miljön.

Man kan säga att vattenkraft är i princip samma sak men påverkar marina resurser och levande organismer i vattnet från bakterier till fiskar. För det andra, vindkraft är förnybar och kommer aldrig att ”ta slut” om inte solen försvinner plötsligt!

Vindkraft är också ett hållbart och billigt sätt att producera energi, man behöver inte köpa olja, gas eller uran för att producera el utan man behöver en bra el-infrastruktur (vilket vi har i hela riket) och vindturbiner. Vindturbinerna är inte billiga i början, en vindturbin kostar mindre än 40 miljoner kronor inklusive anläggningsarbete, men sedan kommer turbinen att stå där och tillverka el i drygt 25 år utan underhållskostnader.

Utöver det har ett vindkraftverk efter cirka 4–6 månaders drift producerat lika mycket energi som det går åt för dess tillverkning.

Vindkraftverk är mycket bättre än andra elproduktionsmetoder i Västernorrland såsom vattenkraftverk eller kraft-värmeverk som har betydligt mindre verkningsgrad. Avslutningsvis kan jag återkomma till huvudorsaken till min insändare; Västernorrland och hela Sverige behöver använda sig av vindkraftverk eftersom det är bäst för den framtida miljön.

En person som bryr sig om energi.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel