Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi är Sollefteås vindkraftsbroms – därför sa vi ändå ja till vindkraftverken

På kommunstyrelsens möte i Sollefteå kommun den 22 juni har vi från Västra Initiativet beslutat att ge vårt stöd för förändringarna av vindkraftparkerna Sörlidberget och Knäsjöberget, båda belägna några kilometer från Östergraninge.

Västra Initiativet är ett i grunden mycket vindkraftrestriktivt parti. I vårt valprogram säger vi klart och tydligt nej till ytterligare storskaliga vindkraftexploateringar i Sollefteå kommun. Hur kan då Västra Initiativet gå med på detta beslut? En viktig bakgrundsfaktor att ha med sig är att båda dessa vindkraftparker sedan länge har haft tillstånd för att byggas. Dock har företaget ”KABEKO etapp 1 AB” därefter inkommit med ansökan om så kallat ”ändringstillstånd”. Man vill bygga färre, men högre vindkraftverk.

Ändringstillstånd beviljas av länsstyrelsen Västernorrlands miljöprövningsdelegation. Delegationen får dock endast ge ändringstillstånd om kommunen godkänner det. Det är detta som beslutet nu handlar om.

Här har Västra Initiativet en möjlighet att, tillsammans med övriga partier i den politiska majoriteten i Sollefteå – det vill säga Vänsterpartiet och Centerpartiet, säga nej till den aktuella ändringsansökan. Detta hade varit en fråga som Västra Initiativet hade drivit hårt i samarbetet, om inte följande motsättning i partiets politik hade rått:

Vi är ett parti som tror på decentralisering och utveckling av den kommunala demokratin. Detta genom att ge medborgarna ökade möjligheter till insyn, delaktighet och beslut i frågor som påverkar deras livsmiljö, vardag och utveckling. Västra Initiativet har gått till val på att ta stor hänsyn till och informera/samråda med boende och berörda vid kommunala beslut INNAN tillstyrkan av exploatering av mark i kommunen kan komma att utnyttjas.

Vid ett samverkansmöte i Västansjö 15 januari i år, fann partiets representanter att de förändringar som företaget önskade, inte mötte något motstånd hos de närvarande fastighetsägarna och intressegrupperna. Mot bakgrund av detta anser vi i Västra Initiativet, efter att tagit särskild hänsyn till berörda fastighetsägares och intressegruppers inställning, att ansökan om förändring kan godkännas.

Naturligtvis råder det i en sådan här hjärtefråga delade meningar i partiet. Västra Initiativet vill dock här klart framhålla att vi är kommunens stora vindkraftbroms. Vi säger klart och tydligt NEJ till ytterligare storskaliga vindkraftexploateringar i kommunen.

Ändringsansökningar av redan beslutade vindkraftexploateringar kommer vi att, mycket restriktivt, behandla från fall till fall där stor hänsyn kommer att tas till närboende och sakägares önskemål.

Birgitta Häggkvist, partiordförande för Västra Initiativet Kommunalråd i Sollefteå kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel